Utolsó kommentek

Had ne legyek már hálás!

2008.10.02. 21:15 | Xinaf | 3 komment

Mindig is tudtam, hogy létező probléma, mégis megdöbbentett, menynire jelen van a társadalom életében a hálapénz.
Beugrottam ma egy ismerőshöz a korházba. Könyörtelenül tárult elém a hideg valóság: az orvosok bizony pontosan annyira figyelmesek veled, amennyit ott hagysz náluk. Persze nem kell nekik pénzt fizetni, megteszi whisky, vagy drága bor is. Vagy aki komolyan gondolja hogy nem fizet, az is el lesz látva, természetesen...
... csak éppen egy emberi szót nem kap, a sorban mindig ő lesz az utolsó, kevésbé finoman szúrják belé a tűt, stb. Ezt a folyamatot a vizitdíj sem tudta anno leállítani. Én meg nem értem, minek megy orvosnak az olyan, akinek ilyen szinten pénzéhsége van, hogy zsarol is érte akár? (Mert ez bizony zsarolás, lehet megsértődni, tanult orvoskollegák!) Köztudott, hogy az egészségügyben nincs nagy pénz.
Arra jutottam, hogy ezek az emberek tényleg jót akartak tenni. Gyógyítani akartak, életet visszaadni... aztán egy idő után a lelkesedés édes kevéssé válik, ha nem fizetik meg! És nem fizetik meg!
Tehát elöszőr elfogadja azt a kis pénzecskét, amit a betege őszinte hálából adott neki. Pár hete még nem fogadta volna el, de ez a kis mellékes jól jön, hiszen a gyerekeknek játék kell, asszonnynak virág, stb. Aztán ezt a luxust meg is lehet szokni, és egy idő után bizony...
Bizony a világ kegyetlen. Ki tudna szebb hivatást mások megmentésénél? És mondja meg nekem valaki, miért ne legyek cinikus, amikor a társadalmunk képes rablókat nevelni egy olyan szakmában dolgozókból, ami mások megsegítésére épül!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr87693175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsu 2008.10.05. 00:30:23

Igen, ez is egy tipikusan sokszor kivesézett témakör...és mint mindennek, ennek is két oldala van.
Egyrészt, igen, sajnos elég jól ismerem, hogysmint működik mindez a kórházakban. És igen, ha nincs paraszolvencia, akkor nem olyan kedves mindenki. (tisztelet persze a kivételeknek. meg persze ha az ember visszatérő "vendég" már, akkor nem úgy veszik az embert, mint a többieket) És bizony nem mindig esik jól kiköhögni a háláját az embernek...
De a másik oldalról látom azt is, hogy mennyit kell tanulnia egy embernek, hogy orvos lehessen, miken megy keresztül a diplomája megszerzéséig. Plusz ott van az, hogy emberi életek vannak a kezei között. És mégis, nagyon alulfizetettek. Nem véletlenül utaznak ki a magyar orvosok szerte Európába, mert itt egyszerűen alig keresnek (pl. Hollandia, Dánia). Persze a postás sem keres sokat, de nem tetszene, ha kipótolná a kisnyugdíjakból a keresetét.
Viszont az is elgondolkodtató, hogy a pincérnek, a taxisnak, stb. adunk borravalót...és aki épp most mentette meg az életünket vagy valamelyik hozzátartozónkét?
Ezzel nem mondom azt, hogy ez egy jó rendszer lenne, de azzal lehetne kiküszöbölni, hogyha kellően megfizetnék az egészségügyi állást, az orvos elég fizut kapna, és így végre elegen lennének, és nem kéne 2 ügyeletet lehúznia 1 orvosnak. Így talán kedve lenne kedvesen bánni bárkivel hálapénz nélkül is. Ugyanez áll a nővérekre is. Vagy valami ilyesmi.
Nem tudom mennyire könnyen változtatható meg ennyire berögzül (még ha nem is jó) szokás.

tody · http://tody.freeblog.hu 2008.10.05. 17:19:49

Zsu, azért álljon meg a nászmenet.
Eszébe jutott vajon a világon bármikor bárkinek, hogy egy mérnöknek pénzt adjon hálája jeléül? Ha már az életek felett való döntésről beszélünk. Nem sajnáltatom magam, de azért ne legyünk már annyira elájulva a drága(!) orvosainktól. Erről írtam itt tody.freeblog.hu/archives/2008/01/13/hala_penz/

Zsu 2008.10.06. 12:19:37

Direkt kiemeltem, hogy legkevésbé sem helyeslem a hálapénzt! Sőt! Kifejezetten rossz gyakorlat. (csak annyit írtam, h k keveset keresnek (ők is) a felelősségükhöz képest.)
süti beállítások módosítása