Utolsó kommentek

A tankcsapda nem metál, hanem rock?

2009.11.17. 14:16 | Xinaf | Szólj hozzá!

Van egy rockzenei honlap, amit én is meg szoktam néha nézegetni. Jó okom van rá, hogy most ne nevezzem nevén.
No, ezen az oldalon találtam egy cikket, ami a Tankcsapda új lemezéről szól. Így kezdődött:

Mielőtt bármit is mondanék a lemezről, szükségszerű leírni, hogy a Tankcsapda rock zenekar és nem metál. Ebből adódik, hogy nincs az új albumon - ahogy a többin sem - iszonytató deathmetálos lábdob, hörgések és társai.
 

No kérem, ez egy az egyben nem igaz!
A Tankcsapda rohadtul nem rock. A rockzenéhez kevés 3 tag. Ott nem lehet egyszerre játszani a hangszeren, és mellette énekelni, max. billentyűsön. Gitár, basszigtár, ez így nem működik.
A Tankcsapda egykor punk zenekarnak indult, de pl. a Jönnek a Férgek album már erőssen trash metál hangulatot áraszt.
Igazából nem teljesen tisztán besorolható sehova sem. Legközelebb a Thras metál hazai hazai királyához, a Moby Dickhez áll.
De egy-két dolog, hogy miért is nem rock:

1. Amit már írtam. A rockhoz általában tartozik billentyűs hangszer is, de két gitár a minimum. Egyszerűen csak így érhető el a hard rock hangzás. Ehez 3 ember édeskevés.
2. A rock-ban nem hörögnek, max. rekedt a hangjuk, de sosem torzítják. Lukács viszont alapból nem ennyire hörgős, gondoljunk a Punk and Roll albumon alakított éneklésre.
3. A szövegről annyit, hogy a Tankcsapda szövege inkább metálos és punkos, nem hasonlít a rock kultúrálisabb szövegvilágához.
4. A rock hangzása sokkal dallamosabb. A metál általában kevésbé dallamos. A Tankcsapda legdallamosabb száma pedig ugye az Egyszerű dal, és az Örökké tart. Az első élből egy Nirvana szám feldolgozás, ami a rock és a punk határán mozog. Igen, és a többi? Hol van a Tankcsapda dallamvilágban a Bikinihez, Lordhoz, Eddához?

Tehát a szerző itt nagyon nagyot hibázott, ez nem egyszerűen tévedés, ez baromság. A másik felére reagálva pedig: könyörgöm, az Ossian vagy a Pokolgép, a heavy metál bástyák magyarországon mikor használt "iszonytató deathmetálos lábdob, hörgések és társai"-t? Soha a büdös életbe! Mert ez nem feltétele a metálnak. Ez bizonyos alfajokban feltétel, de a heavy, a power, a speed, vagy a lovag és viking metálra ezek éppen úgy nem jellemzőek!
Mint újságíró jelzem: legalább mi, rockerek, rock és metál zenét hallgató kritikusok ne essünk bele abba a hibába, amit a Bravo, vagy más tini magazinok rendre elkövetnek...

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr361531809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása