Utolsó kommentek

"Van egy álmom!"

2011.11.08. 21:12 | Xinaf | 1 komment

Címkék: video vallás filozófia rasszizmus

Lelki húgom elgondolkodtatott egy írásával. Na igen, az álmok... és persze szóba került Martin Luther King hírs beszéde is, aminek a címe: I have a dream! (Van egy álmom!)
Egy részletet közölnék belőle:

"Minden hegyoldalról zengjen a szabadság! És amikor ez megtörténik, ha hagyjuk, hogy zengjen a szabadság, ha hagyjuk, hogy zengjen minden faluból, minden államból és minden városból, akkor előrébb hozhatjuk azt a napot, amikor Isten minden gyermeke, feketék és fehérek, zsidók és nem zsidók, protestánsok és katolikusok megfoghatják egymás kezét, és együtt énekelhetnek egy régi néger spirituáléval: "Végre szabadok, végre szabadok vagyunk! Hála a mindenható Istennek, végre szabadok vagyunk!"

Annyira elragadott a gondolat, hogy meghallgattam a hangfelvételt a beszédről. Egy szót sem értettem belőle, de nagyon tetszett. Tetszett, mert aki elmondta (Martin Luther King) óriási erejű szónok volt. Ha figyelmen kívül hagyjuk a tartalmát, akkor is magával ragadó beszéd. Hiszen engem is elragadott, pedig én nem értek angolul. Ironikus, de amire engem a leginkább emlékeztetett, az Adolf Hitler beszéde. Ugyanúgy hatalmas tűz lakik mind az emberjogi és fekete aktivista, Martin Luther King, és a nemzeti szocializmus legnagyobb vezéralakja, Adolf Hitler szavaiban. A különbség gyakorlatilag annyi, hogy az egyikük békét hirdet, a másikuk harcba hív. Hallgassatok meg mindkettejüktől egy rövid, kb. egy perces részletet:


 

Micsoda erő is van ebben a két szöges ellentétben álló emberben...

És így belegondolva, nekem is "van egy álmom"! De a legtöbbekkel ellentétben, én tudom, mit fogok hallani akkor, amikor az álmom valóra válik. Egy szót. És ez az egy szó a következő lesz:

AXIOSZ!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr743364454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mogyee 2011.11.09. 20:12:11

Örülök, ha el tudtalak vele gondolkodtatni :) És igazad van...nagyon fontos egy beszéd szövege is, de az előadásmód viszi el az egészet. Ha az megvan, gyakorlatilag nyert ügy... ugyanígy vissza is, hiába lehet remek egy beszéd, ha nem tudja megfelelően tálalni...
Az álmodról meg... hosszú még az út. De én tudom, hogy egyszer ott fogok állni a templomban, és könnyek közt éneklem: AXIOSZ!
süti beállítások módosítása