Utolsó kommentek

Három(?) archetipus a közéletből

2012.02.01. 20:32 | Xinaf | 8 komment

Címkék: filozófia poén

Van pár felebarát archetípus, akik az őrületbe tudnak kergetni... általánosítani fogok, kedves olvasók, de nézzétek el nekem. Ezek az alakok köztünk járnak, találkozunk velük a buszokon, villamosokon, és egyéb járműveken. Ott vannak az osztálytársak és a kollégák között. Lesnek ránk, mint a prédájára váró nagymacska, csak hogy odalépjen hozzád, és idegesítsen!

Na jó, nem ennyire drasztikus a helyzet. De azért dühítő és / vagy mosolyogtató. Nem is húzom az időt, nézzünk pár példát:

Keresztény Jókislány

Ennek a típusnak az egyetlen célja az életben, hogy "ne keltsen bűnös vágyat a férfiakban". Hála az Úr végtelen kreativitásának, és az idióta lelki vezetők félrenevelésének, ez tökéletesen sikerül is: a Keresztény Jókislány ugyanis semmiféle vágyat nem ébreszt senkiben.
Ismertetőjelük, hogy hosszú, általában barna, hullámos szoknyát viselnek, ami minimum a bokája alá ér. Ha teheti, ehhez szandált vesz fel. A felső öltözete leginkább egy zsákra hasonlít, a cél, hogy a lány mellét minél inkább elrejtsük, legjobb, ha le is szorítjuk. Mindezt úgy, hogy maga a felső rész olyan bő, hogy 3 ember is kényelmesen elférne benne. Itt már előfordulnak egyéb színek is, divatos a fehér, a sárga és a piros. Rúzst, sminket, vagy akár csak a kozmetikust hírből sem ismerik! Fodrászt láttak már távolról, de ha némelyik a lázadozóbb fajtából be is lép egy ilyen helyre, gondosan ügyel rá, hogy véletlen se vágjanak neki olyan frizurát, ami jól áll. Ékszert nem visel, ha mégis, csakis fából faragott karkötőt.
Értelmes beszélgetésre teljesen alkalmatlan ez a faj. Vele szemben a társadalmi követelmény, hogy lehetőleg buta legyen, mint a tök, méghozzá úgy, hogy közben jól tanuljon, lehetőleg kitűnő legyen mindenből.
Kedvenc témái: gyerekek, érzelmes (nyálas) könnyűzene, a szeretet, az egymás szeretése, a másik ember szeretése, a kisgyerekek. Beszéd stílusa leginkább a befüvezett hippi, a manírtúltöltéses emo, és a budhista szerzetesek egy érdekes, de nagyon idegesítő, halkan duruzsoló elegyévé válik.
Számára a kézfogás a szexualitás maximuma egészen az esküvőig, amikor is széttárja a lábát, és borzasztóan szenved, hiszen meggyőződése, hogy a szex arra való, hogy a férje megerőszakolja, és gyereket nemzhessen.
Általában egy normális srác segíthetne rajtuk, de normális srácok képtelenek elviselni ezt a típust, két-három óránál tovább a környezetükben. Nameg, a debil lelki vezető nem is viselne el normális fiút.

Keresztény Jófiu

A Keresztény Jókislány leendő férje. Messziről megismerni a zokni és szandál kombinációról, amit nem restell rövidnadrághoz viselni. Mivel ez a típus valamiért úgy érzi, hogy a keresztény = agymosott birka + ájtatos manó + néhány kiló nyugtató, így elmondhatjuk, hogy ennek a fajtának nincs egyetlen önálló gondolata sem, innentől kezdve kedvenc témája is alig. Ha mégis, az Krisztus szeretete, a bibliatanulmányozás, és a megbocsátás. Ugyanis, bármit is teszel ellene (pl. elé állsz egy sorban), miután alaposan kisírta magát, meg fog bocsájtani. Látványosan. Széles gesztusokkal.
A Keresztény Jófiu frizurája pontosan olyan, amilyet mond neki az anyukája. Akkor is, ha az adott alany elmúlt 30 éves. Mivel sportolni nem sportol, de enni igencsak eszik, így rendre dagadt. Vagy pedig, olyan vékony, hogy egy csúnyán nézés is ketté töri.
Ha ez a fajta kamaszkorban lázadozni kezd, akkor előfordulhat, hogy olyan dolgokra vetemedik, mint amit más, normális emberek egy átlagos délelőtt megtesznek. Pl. Tankcsapdát hallgat, és közben extra light cigit szív, vagy ilyesmi. De általában gyorsan megbánja a tetteit, és miután tetemes bűnbánatot gyakorol, ismét rendes gyerekké válik.
A szexualitásról házasság előtt ha teheti, nem is beszél. Ha a téma szóba kerül, elpirul, és hebeg-habog, általában rosszallóan motyog az orra alatt. De végül megbocsájt annak, aki elkövette a bűnt... nade az esküvő után...
Az esküvő után a Keresztény Jófiu vérszemet kap. Rendszerint Időnként megerőszakolja a feleségét, megközelítőleg egy rohamozó orrszarvú finomságával. Ha privátban vannak, meg is veri. A gyerekeit szintén feltétlen veri agyba főbe, mivel "a férj a házasság feje", neki erre joga van. Ezen jogait rendszerint gyakorolja is, boldogtalan feleséget és lelkisérült gyereket termelve ki. Hogy mi lesz a gyerekek sorsa, az a nemüktől függ, lásd a fenti példákat.
Társaságban persze mintaszülő, és látványosan keresztény.

ELTE Rocker

Első és legfontosabb: valójában ők sosem rockerek, mind metálosok. Elsődleges ismertető jel a külsejük: hosszú, egyenes haj (általában szőke, de nem kötelező jelleggel), csak az álon meghagyott, igényesen vágott kecskeszakáll. Fekete ing, fekete farmer, fekete bakancs (semmiképpen sem betűrve). Fekete bőrzakó, vagy hosszú, bőr kabát. Málhazsák, esetleg szimat-szatyor.
Ennek a fajnak külön ismertető jele, hogy tagjai rendre igen barátságosak, könnyű velük barátkozni. Testalkatuk vékony. Mind törekednek a társaság középpontjává válni. Elsődleges hobbi az ivás. A legtöbben egyéb tudatmódosító szerrel is élnek.
Alapvetően nem veszélyes faj, de hosszú távon fárasztóvá válik, mivel minden rezdüléséből kitűnik, hogy dolgozni nem tud és nem is szeret, de rendkívül műveltnek tartja magát (néha valóban az is), és ezt nem restelli érzékeltetni másokkal, főleg ha (véleménye szerint) kevésbé művelt társaságra akad.
Kizárólag külföldi zenét hallgat!

Ennél persze több van, ha valakit megihletett a dolog, írhat még nekem sztereotípiákat, akár e-mailben is, a xinaf@citromail.hu - e-mail címre, vagy kommentbe. Ha elég szórakoztatónak találom, kiteszem.
Figyelem: az itt leírt dolgok erősen általánosítanak! De azért, mint minden görbe tükörben, ebben is megcsillan valami a valóságból, és ezen érdemes elgondolkodni...

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr104045046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeinewsee 2012.02.01. 20:56:35

:). Találóak. Volt szerencsém mindháromhoz. Ugye, a jófiúhoz elég közelről.
De annyi "helyesbítés": a jófiúnál az utolsó bekezdésben a "rendszerint"-et "időnként"-re cserélném. Mert azért nem az az általános, bár sűrűbb, mint az emberek hiszik.

Mogyee 2012.02.02. 17:30:27

hajjaj, de mennyire, hogy találó... és bizony-bizony csúnya dolog, de egyetértek azzal, hogy mindegyik alfaj nagyon idegesítő. Akinek csapta már a szelet az utolsó két alfaj egy-egy tagja, az érti miről beszélek. A "keresztény jókislánnyal" nagy átlagban nekem semmi bajom, leszámítva talán a rosszalló pillantását, amikor ujjatlan pólóban ülök mellé... találó bejegyzés, mit ne mondjak :) Talán még ide sorolnám az "olyan laza vagyok, hogy majd' szétesek", illetve az elvetemült, férfias kinézetű nőjogi aktivistát... de ezek már tényleg csemegék :)

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.02.23. 09:49:00

Tulajdonképpen sosem értettem, hogy lehetett sikeres egy olyan vallása, ami az első-második-harmadik legjobb dolgot, ami az ember testével történhet, az örök kárhozat előszobájának tartja, de azért ötleteim vannak (lásd az univerzális magyarázatot).

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.02.23. 16:22:45

@Alister:

Nem szoktál ilyesmit, de most AKKORA baromságot írtál, hogy beleremegett a cybertér... Bár, lehet, én értelek félre.

A házasságon kívüli szexualitás nem nagyobb bűn, mint a többi. A mértéke függ az ember személyétől, a körülményektől, stb. Pont úgy, ahogy a többi. Tehát, ha valakit megerőszakolok, az szexuális bűn, és igencsak súlyos. Ha egy bulin összeölelkezve ébredek egy csajjal, de egyikünknek sem volt senkije, az sem dicséretes, de azért nem űzi lelkem a pokolba, na...
Ahogy, ha valakiről sikerül olyat hazudnom, hogy egy fél városnak meggyőződése, hogy pedofil, és menekülnie kell a településről, az elég súlyos. De ha meg akarok úszni valamit, és ezért bekamuzok egy nagyot (pl: "sajnálom főnök, még nincs kész a tervrajz, de értse meg, nemrég halt meg szegény nagymamám"), nos ez sem dicséretes, de fele olyan súlyban nincs.
Szó nincs "örök kárhozat előszobájáról".

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.02.25. 23:16:52

@Xinaf: Irónia, ez itt Xinaf; Xinaf,ez itt Irónia! De ti már találkoztatok, nem? ;) :)

OrangeBlade 2012.04.07. 10:08:00

Az eddigi legzseniálisabb leírás amit eddig olvastam :D Valahogy nekem is megfordultak hasonló definíciók a fejemben :) Elvonatkoztatva a témától, felmerül bennem a kérdés, hogy aki vallásos, az többnyire, miért nem tud NORMÁLIS lenni?

A keresztény"jókislányokat" sem értem. Attól még hogy valaki nőies és vonzó, attól még nem lesz ringyó... gondolom az ellenkezője lett beléjük nevelve....

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.04.08. 13:03:00

@OrangeBlade:

Köszönöm :)

Sajnos igen pontosan látod, a rossz nevelés, vagyis inkább a félreértett nevelés. Mert az tény, hogy sok fiatal csaj kicsit túlzásba viszi a vonzó öltözködést...
De szerencsére sok olyan keresztény lány ismerősöm van, aki nagyon csinos, de legkevésbé nem kurvás.

Úgy gondolom, ha az Isten megadta valakinek a szépség adományát, ugyanakkora hiba elrejteni, mint visszaélni vele.
süti beállítások módosítása