Utolsó kommentek

Munkaidő közepén hogy lehet tömeg?

2008.09.24. 20:48 | Xinaf | 10 komment

Ma iskolai program keretein belül múzeumba mentünk, olyan délelöt 10 óra magasságában. Ismét észrevettem egy érdekes dolgot, ami nagyon régóta foglalkoztat már: hogy a fenébe lehet ekkora tömeg a városban a munkaidő kellős közepén?
Ezt amúgy mér korábban is észrevettem, a tavalyi tanévnek ugye legaláb a felét iskola nélkül töltöttem el. Ezalatt a félév alatt valamennyit dolgoztam, de amúgy eléggé szabadon mozogtam. Látom amit látok: folyamatosan kígyóznak az autók, az utca tele emberekkel, az éttermek, bárok, kocsmák, mozik szintén nem tátonganak az ürességtől. Az emberek egy része nyílván nyugdíjjas, oké. A mások egyetemsiták, akik éppen mennek be, vagy éppen nincs órájuk, ez is oké. Csövesek is vannak, ezt tudjuk. Nade én nem néhány száz, vagy akár néhány ezerről beszélek, hanem sok ezerről, de lehet hogy tízezerről! Legalábbis szerintem ennyi személyautónál nem lehetséges, hogy csak egyetemisták, nyugdíjasok és csövesek vezessék!
Néha komolyan úgy érzem magam, mintha iskolába csak én járnék. Nyílván nagyon túlzó a példa, de akkor is nevetséges ami itt folyik! Mi van, Budapesten senki sem dolgozik? Mert tudom ám valójában kikkel van tele az utca, presszó, mozi! Gazdag válalkozókkal, mádiasztárokkal, közjegyzőkkel, tehát olyan emberekkel, akiknek csak ritkán kell, vagy egyáltalán nem kell dolgozniuk, és ezért rohadtúl megfizetik őket. Ők azok, akik beugatnak a 40 fokban dolgozó melósoknak, hogy mindig csak a lapátot támasztják, ők mutatnak rá fiatal rockersrácokra, hogy "ezek miatt megy tönkre a társadalom" (megtörtént példa). Alapvetően az a tipus, aki aktívan fikázza a rendszert, amelynek legnagyobb haszonélvezője. Ezt a réteget valamikor burzsujnak hívták.
No, akkor most nektek pár szó: nem miattunk, hanem miatatok megy tönkre a társadalom! Ingyenélők vagytok, akik parazitaként élősködtök rajtunk! Ti lökitek fel az embert a buszon, és ti prédikáltok a buszon ülve arról, hogy az a fiatalember milyen szemtelen, nem adja át a helyét... pedig ti se vagytok vének...
Hányok tőletek! Haszontalan pondrók vagytok, akik még az életben nem dolgoztatok! Ha lehetőségetek lenne rá, eladnátok minket rabszolgának, de mivel ezt még nektek sem szabad, így csak rabszolgaként kezelitek a dolgozót. Undorítóak vagytok!
Ezt az írást eredetileg az iskolámba terveztem bevinni, de meggondoltam magam. Oda túl dúrva lenne. Ilyet újságíró nem ír. Újságíró nem is, de Xinaf igen!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr3680039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.25. 00:30:23

"Gazdag válalkozókkal, mádiasztárokkal, közjegyzőkkel, tehát olyan emberekkel, akiknek csak ritkán kell, vagy egyáltalán nem kell dolgozniuk, és ezért rohadtúl megfizetik őket."
Ej, drága barátom... ebben nagyon nem értünk egyet... *csóválja a fejét*

Egy: a vállalkozót nem megfizetik, ő keményen megdolgozik a pénzéért. Jó, nem a két kezével és talán némely törvényt is áthág közben - de attól még, hogy vállalkozó, nincs a kertjében pénztermő fa. Vagy ha mégis, mert már csak a passzív jövedelmeiből él: azokért is megdolgozott -így vagy úgy- valamikor. Meg aztán egy sikeres vállalkozóra hány nem annyira sikeres jut? És ugye amikor hozzáfogott, nem volt rá garancia, hogy összejönnek neki a dolgok...
//Hogy a melósok hol melóznának, ha nem lennének vállalkozók (mert akkor gyárak se lennének, amúgy) azt csak széljegyben kérdezném meg...//

Kettő: a közjegyző viszonylag kevés munkáért sok pénzt kap - ez a mérleg egyik serpenyője. A másik, hogy ezért ő minimum 10-15 évet kulizott (és ha hibázik, akkor repül a francba, és nem is lesz megint közjegyző soha). Oké, nem téglát hordott, de nehogy már eljussunk oda, hogy amitől nem leszek koszos szügyig, az nem is munka, mert mindjárt elröhögöm magam...

Három: a médiasztárokat megfizetik - már amelyik tesz érte. Mondjuk prostituálja a magán életét. Kérlek. Más meg a testét árulja. Vagy a testi erejét. A mérnök, a jogász és az orvos meg a szakértelmét. És?

Négy: ahogy látom az fel sem merült, hogy vannak olyan munkakörök, amelyekkel együtt jár a napközbeni lótás-futás... vagy hogy a hivatalok szintén munkaidőben vannak nyitva... meg van, aki délután-este dolgozik... hogy a turistákat már szóba se hozzam... stb...

Summa summarum: óvatosabban a sommás megállapításokkal, drága barátom, mert érzésem szerint ezzel most hatalmas bakot lőttél, ami a választott szakmádban nem szerencsés.

newsee 2008.09.25. 07:55:57

Kedves Alister, úgy tűnik, itt nagyon különbözik egymástól a "proli" és a "nem proli" vélemény!
1. A mai vállalkozások jelentős része pusztán pénzmosás, nem a kemény munkáról szól. Persze nem Józsi bácsiról, a cipészről beszélek! Ő tényleg dolgozik. De az, aki nap mint nap délelőtt, délután kávéházakban üldögél, moziban lopja a napot, konditeremben lóg, az nem dolgozza közben halálra magát. Valószínűbb, hogy egész máshonnan van pénze (csak nem bűnözésből???).
Olyanok is vannak, akik apucitól átveszik a céget, és kell azért egy pár év, amíg tönkre tudják tenni. Addig viszont kényelmesen lógathatják a lábukat.
Na, ezekre gondolt Xinaf, nem a keményen gürcölő trafikosra!
2. Soha nem tudsz arról meggyőzni, hogy egy közjegyző csinál valamit! Túl sűrűn járok hozzájuk (munkámból kifolyólag). Lehet, hogy kellett pár év jogászkodás, de most olyan pozícióban van, ahol aztán nagyon el lehet lenni. Tisztára, mint egy politikus!
3. Nem ugyanaz, hogy valaki kétszer megdugatja magát a tv kamera előtt, vagy 40 évet dolgozik. Hadd ne fogadjam el a médiasztárokat ugyanolyan dolgozóknak, mint apámat! Vannak általam is kdvelt színészek, énekesek. Akárhogy kedvelem őket, én simán maximálnám a kapható juttatásukat (ezt egyébként mindenkivel megtenném. Pl. a család 1 főre jutó összes nettó jövedelme ne haladhassa meg az 500 000 Ft-ot). A melós, a mérnök valóban a szakértelmét adja, ennek az ötödéért, ők meg a sokszorosát keresik, a semmiért.
4. Xinaf nem az Önkormányzatoknál meg hivatalokban üldögélő, vagy ott sorban álló tömegekről, nem is az áruszállítókról, sőt, nem is a megviselt arccal üzleti tárgyalásra siető vezetőkről szólt, hanem a nap mint nap látott léhűtőkről beszélt.

Ez a jelenség nekem is nagyon csípi a csőrömet. Néha olyan érzésem van, hogy a szocializmusban megszokott KMK-t azért vissza kéne állítani!
És még egy (népszerűtlen) javaslatom lenne: én csak annak adnék teljes körű állampolgári jogokat (főleg a választójogot), aki adózik. A diákokat eltartják (kivétel a munka mellett dolgozók, de ők adóznak is...), ők ne szavazzanak. Az adócsalók se. Sőt, a munkanélküliek se (azért ma Mo-on lehet munkát találni, és is voltam már abban a helyzetben, valahogy sikerült, ha nem is a legjobbat). Aki nem dolgozik/nem adózik, azok közül csak a saját jogú nyugdíjas szavazhatna (ő már letette a magáét az asztalra).

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.09.25. 09:50:57

newsee jobban megértette a dolgot, mint Alister!
Egyszer menjünk végig 11 körül a városon, Alister kollega! Majd meglátod, miről beszélek... hidd el, nem a szellemi munkát végzők ellen beszélek, hanem a szellemi munkát SEM, fizikai munkát SEM végzők ellen!
Tele van a város ingyenélőkkel!

Zsu 2008.09.25. 11:22:07

Mondjuk azért létezik olyan, hogy ebédidő, ami nem mindig ugyanakkorra esik mindenkinek, vannak tanárok, akiknek lyukas órájuk van, vannak a rengetegemberek, akik logisztikával foglalkoznak, ergó úton vannak, és egész nap rá van ragadva a seggükre a kocsi, a vállalkozók közül azok, akik ténylegesen csak irányítanak cégeket, szintén sokat vannak úton...vannak szabadnaposak, betegek, ügyintézés miatt mászkálók, ingázók, és még rengetegen vannak, akik 2 perc alatt nem jutottak eszembe, de ebben a másodpercben késtem el az órámról...folyt.köv., ha eszembe jut még ma :)

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.25. 12:19:53

Newsee:
"itt nagyon különbözik egymástól a "proli" és a "nem proli" vélemény!"
Mer' én burzsuj vagyok... ;) :D

"A mai vállalkozások jelentős része pusztán pénzmosás"
Közgazdasági összefüggés követezik:
Nincs nagytőkés vállalkozó = nincs jelentős vállalkozás = nincs munkahely = nincs meló = a melós is éhen hal.

"Soha nem tudsz arról meggyőzni, hogy egy közjegyző csinál valamit!"
Ha nem csinál SEMMIT, minek jársz oda? ;)
Amúgy igen, a közjegyzői munka minden jogász álma - de az odavezető út azért nem vidám karénekek dúdolása...

"Hadd ne fogadjam el a médiasztárokat ugyanolyan dolgozóknak, mint apámat!"
A továbbiakban el kéne választani azokat, akik a médiában dolgoznak, meg azokat, akiken a média dolgozik. Az elsővel gondolom senkinek semmi baja általánosságban. A második már fogósabb.

"én simán maximálnám a kapható juttatásukat (ezt egyébként mindenkivel megtenném."
Ismét közgazdaságtan: az ember két fő mozgatórugója a mohóság és a lustaság (már általánosságban és a tapasztalatok szerint). A kommunizmus háttérbe szorítja a mohóságot, így előtör a lustaság. A kapitalizmus háttérbe szorítja a lustaságot, így előtör a mohóság.

"Xinaf nem az Önkormányzatoknál meg hivatalokban üldögélő, vagy ott sorban álló tömegekről, nem is az áruszállítókról, sőt, nem is a megviselt arccal üzleti tárgyalásra siető vezetőkről szólt, hanem a nap mint nap látott léhűtőkről beszélt."
Akkor ezt talán nem ártott volna egyértelművé tenni, mert ebből: "Mi van, Budapesten senki sem dolgozik? Mert tudom ám valójában kikkel van tele az utca, presszó, mozi!" nem ez derült ki!

Xinaf:
Nem tudom pontosan, hogy mennyi "gazdagvállalkozó" (aki nálad nem is vállalkozó, legfeljebb a névjegyén), médiaszemélyiség és közjegyző van Budapesten, de ide a rozsdás bökőt, hogy nem ő teszik ki a tömeg jelentős részét.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.09.25. 12:59:37

Oké, nyílván nem mindenki ingyenélő parazita, aki reggel kilenckor, tízkor, tizenegykor, délben, délután egykor, stb. a városban autózik, közlekedik vagy sétál. De azért azt sem hiszem, hogy ennyi embernél van éppen ebédidő, lyukasóra, betegség, stb.
Az ajánlatom áll: egyszer nézzük meg ilyen szempontból a várost együtt, munkaidő közepén! Meg lehetne ám lepődni!
Amúgy, ídézet magamtól:

"No, akkor most nektek pár szó: nem miattunk, hanem miatatok megy tönkre a társadalom! Ingyenélők vagytok, akik parazitaként élősködtök rajtunk! Ti lökitek fel az embert a buszon, és ti prédikáltok a buszon ülve arról, hogy az a fiatalember milyen szemtelen, nem adja át a helyét... pedig ti se vagytok vének..."

Ha innen nem egyértelmű, kikről szól az írásom, akkor nagy a baj. Szerintem egyértelműen nem a tanárokról, szerkesztőkről, írókról, stb írtam.
Attól, hogy nem vagy gazdag, még proli sem! Én viszont igen!
Ja, és másik érdekes kérdés: a gyártulajdonosok. Oké, értem én hogy miattuk vannak munkahelyek. Az más kérdés, hogy rabszolgaként dolgozó miliióknak fizetnek éhbért. Had ne becsüljem már őket, és ne kelljen már hasznosnak ítélnem a létüket! Ezt az állam is magára vehetné, hiszen vannak állami tulajdonú munkahelyek is! Igen, kell állás, igen jövedelmező kell legyen, de ez nem változtat valamin, amit te tényleg csak elméletbe tudhatsz, én viszont tapasztaltam, és sokakon keresztül tapasztalok:
Ha fizikai munkás vagy, akkor valahol a lábtörlő és a kutya között helyezkedsz el megbecsülésben. Ha ez ellen teszel valamit, akkor kirugnak. Úgyis jön helyetted másik, mivel ma elég nagy a munkanélküliség.
Ismét hangsúlyozom: NEM A SZELLEMI DOLGOZÓKRÓL, ÉS NEM AZ ÉRTELMISÉGRŐL ÍRTAM!
Ide a rozsdás bökőt, hogy a tömeg jelentős részét nem egyébként keményen dolgozó tanárok, mérnökök, jogászok, és hasonlók teszik ki!
A logisztikában dolgozókról egyáltalán nem szóltam, de nem is személyautóval járnak.
Ma sokkal több az ügyeskedő, mint a dolgozó. Akár fizikai, akár szellemi munkáról beszélünk. Ezen nem kell finomítani, ez tény. Viszont most nem közhelyként írom: akinek nem inge...
Se te, se Zsu, se az olvasóim nagyobbik fele nem tartozik a leírtakba.
Viszont a managgerek (menedzser, ha így jobban tetszik), közjegyzők (lehet, hogy keményen dolgoztak. Apám is, mégsem lett gyártulajdonos!), válalkozók (nyílván nem a cipész Pista bácsi, hanem Mr Kovács, a Kovács és Tsai cégtől), és hasonló piócák igen!

Zsu 2008.09.25. 14:42:29

Hmmm... igazából azt nem értem, illetve azzal nem értek egyet, hogy nekem úgy tűnik, mintha két "jelenség" vagy mi összemosódna, illetve mintha furcsa ok-okozati reláció lenne közéjük rakva.
Vegyük például a gyártulajdondokat, nagyvállalkozókat, mert róluk volt kb. a legtöbb szó. Attól, hogy ők nem fizikai munkával keresik a kenyerüket,(de most ebbe a kategóriába sorolhatom a médiasztárokat vagy a tőzsdecápákat is) hanem szellemi munkával, vagy azzal, hogy pusztán tapasztalatra, megérzésre alapozó munkát végeznek vagy a tehetségüket kamatoztatják ugyanolyan munkát végeznek, mint a többiek. (ezt úgy mondom, mint kőkeményen fizikai munkát végző szülők gyermeke - szóval ismerem mit jelent az). Az viszont, hogy ők ezt hogy használják ki, másokat hogy használnak fel - az általánosítástól távolmaradnék, mert azért nem mindenki olyan -, és a mindenféle disznóságok, amiket egyesek elkövetnek a szürke/feketegazdaságban, stb. szemétség, gusztustalan, és valóban lehetetlen, vagy legalább is hátrányos helyzetbe szorítja a lakosság nagy részét, ami ROSSZ és SZEMÉTSÉG és GUSZTUSTALAN! (ja, és gazdaságilag sem felettébb előnyös)
De ezt magam részéről inkább egyénfüggőnek, lelkiismeretfüggőnek gondolnám, mint a foglalkozásából, szabadidejéből, vagy annak eltöltésére kialakított szokásaiból eredő tulajdonságnak.
(amúgy érdekes megfigyelés, én épp emiatt is szeretem ezt a várost, mert mindig vannak az utcán emberek - ha kisebb városban élnél, az lenne a furcsa, hogy sokszor még csúcsidőben sem látsz senkit az utcán...ami szintén lehangoló...mi történik? Elbújunk mások elől? Nem akarunk kapcsolatokat kiépíteni? Gondolom nem csak a nem dolgozók vagy csak a dolgozók ülnek otthon állandóan...mindig vannak végletek...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.26. 00:09:26

Xinaf:
"Az más kérdés, hogy rabszolgaként dolgozó miliióknak fizetnek éhbért. Had ne becsüljem már őket, és ne kelljen már hasznosnak ítélnem a létüket!"
Akkor nézd így: éhbér vagy semmi. Segély se, mert nincs se társaság, se munkás, aki adót fizessen, ergó nincs is mit újraosztani...

"Ezt az állam is magára vehetné, hiszen vannak állami tulajdonú munkahelyek is!"
Azt hiszem, a szüleinknek közvetlen tapasztalatai vannak arról, amikor állami kézben voltak a nagyüzemek - de én eddig azt hittem, hogy konzervatív vagy, nem nem kommunista... XD

newsee 2008.09.26. 13:32:55

Szerintem, ha anygüzemek kézben tartásáról van szó, inkább kommunisták vagyunk... nekünk ezzel kapcsolatban csak jó élményeink voltak.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.26. 21:20:59

Newsee:
Az lehet, de "mintha" a kommunizmus bedőlt volna...
süti beállítások módosítása