Utolsó kommentek

Filmkritika: LEGO kaland

2014.02.14. 20:28 | Xinaf | 6 komment

Címkék: kritika

Amikor felvetődött, hogy menjünk el megnézni a LEGO kalandot, valahol bizalmatlan voltam. Nem ez az első legó figurákkal készített film, de az ezt megelőzőek mind amatőr alkotások voltak. Ez viszont egy sok milliárdos szuperprodukciónak ígérkezett. Na, de mennyire lehet valami látványos legó elemekből? És ha sikerül a látvány, vajon lesz-e több ennél? A legtöbb animációs film játszadozik a szereplők mimikájával, mit lehet kezdeni legó figurákkal?

Azzal indultam el aznap, hogy jó eséllyel így állok fel a film végén a székemből: "Nem volt rossz, de sokkal több is kihozható lett volna belőle." És hogy mit gondoltam végül a film megnézése után? Hogy "MINDEN SZUPI SZUPER!"

A film alapsztorija egyszerű: adott egy nagyhatalmú főgonosz, Lord Biznisz megszerzi a világ legveszedelmesebb fegyverét a jóságos és bölcs Vitruviustól, és már csak a megfelelő pillanatra vár, hogy uralkodhasson vele az egész világon... de Vitruvius elmond egy próféciát egy Kiválasztottról, aki megállíthatja Bizniszt. Telnek-múlnak az évek, és a legó társadalom lakosai élik a világukat. Minden percük előre meg van határozva. Útmutató van arra, mit kell tenni felkelés után, mi lehet a hobbija az embernek, hogyan öltözködjön, mit szeressen, minek örüljön... a teljes agymosottság diktatúrájában él a főhős Emmet is. Nála hétköznapibb jelenség nincs a világon, az átlagosnál is átlagosabb. Egyszer azonban a teljesen átlagos napjában valami rendkívüli történik...

lego kaland.jpg

Nos, elsőnek leszögezném, hogy ez a film valami hihetetlenül jó! Én ennyire pozitívat még sosem csalódtam semmilyen filmben, mint ebben. Gyakorlatilag nem telt el 10 olyan perc, amikor nem röhögtem teli szájjal. Az alkotók nagyon kitettek magukért, rengeteg a humor, de egyszerűen nem tömény, nem fekszi meg a gyomrod, és nem túl sok. Van egy elég jó tanulsága is, amit viszont nem vág bele az arcodba. A film végén pedig van egy akkora csavar, amit nincs ember, aki magától kikövetkeztetne. 
A moziterem tele volt kisgyerekekkel, aminek egyrészt ugye a Lego az oka (ami ugyebár játék), és a 6-os korhatár besorolás. A film azonban nem kifejezetten kisgyerekeknek való. Oh, nincs benne semmi felháborító, sőt, el tudom képzelni, hogy remekül szórakozzon egy 6-7 éves gyerek is. Én úgy éreztem, a körülöttem ülő kislányok és kisfiúk század annyira sem élvezik a filmet, mint pl. én. Szerencsére elég jó a látványvilág, meg az egész hangulat, hogy nekik is tetsszen, de elsősorban nem nekik fog ütni.
Aki a filmben lévő teljes potenciált kiélvezné, az nem árt, ha valamennyire ért a Legohoz, mint jelenséghez, mert a Lego kaland igen sok utalást használ. Ismét elismerésem neki, ugyanis a teljes sztori követhető és élvezhető akkor is, ha valaki még sosem fogott a kezében legó figurát. De aki képben van, egy sor remek poénnal gazdagodik még pluszban. 

Nézzük a pontonkénti értékelést: 
NA! ÁLLJ!
És mi van a kötelező SPOILERES részekkel, amik a kritikáimban gyakran megtalálható?

Nem lesz. Nem, most nem lesz SPOILER. Nézzétek meg a filmet, komolyan megéri! Az utóbbi időben nem egyszer voltam már moziban, de egyszer sem szórakoztam ennyire jól. Ehhez nem kell a filmből részleteket leírnom, vagyis írhatnék, de nem akarok egyet kiválasztani, és akár az egész filmet lekörmölhetném.

Szóval, pontonkénti értékelés:

Történet
Olyan egyszerű, mint a faék. Főgonosz - titkos fegyver - világelpusztítós terv - főhős közbeavatkozik.
Semmi extra. Ezt tekinthetnénk akár a film gyengepontjának is, de nem lenne igazságos. Pontosan olyan a sztori, amilyennek lennie kell, hogy a film haladjon.
5/3

Zene
Na, itt tényleg MINDEN SZUPI SZUPER! És hogy miért írtam le megint ezt az idegesítő szóösszetételt? EZÉRT. Önmagában, mint zene, nem igen hallgatná a normális ember, de gyakorlatilag minden zenei rész hozzáad a hangulathoz. Ha filmen kívül értékelném, az ötből jóindulattal kaphatna kettőt, de itt és most:
5/4

Látvány
Amit ebből ki lehetett hozni, azt kihozták. A víz, a hullámzás, a kipufogó füst, itt minden lego. Ahogyan a figurákat mozgatják, zseniális, amit kihoztak abból az alapanyagból, hogy építőkockákra épülő univerzumban játszódik a film, az valami zseniális.
5/5

Hangulat
És itt van a lényeg. A filmnek olyan hangulata van, ami teljesen berántja az embert. Szerintem aki megnézte már, szíve szerint azonnal elkezdene legózni! 
5/5

Színészi játék, mimika
Hogy mi van? Xinaf, ne hülyüljünk már meg, ez egy animációs film...
Jogos a felvetés, de mentségemre két dolog is szól:
1. Van élőszereplős rész a filmben. Nem sok, de van.
2. Bizony, ezeknek a legó figuráknak VAN arcjátéka. Csináltak nekik.
Az élőszereplős részek semmi extrát nem mutatnak fel. A legó mimika viszont tökéletes. Így összességében a kettő együtt:
5/4

Ez összegezve:
25/21

Ezzel nálam a LEGO kaland elnyerte a legjobb értékelést, amit itt a blogomon adtam filmnek. Konkrétan arányaiban jobban szerepelt, mint a Perben az ördöggel film, ami nagyon nagy szó. Szóval, kedves olvasó, nézd meg a filmet. Ha annyi elvárással ülsz le elé, hogy "jól akarom magam érezni", akkor ez a te filmed!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr245814811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mogyee 2014.02.19. 01:20:49

Na, most meghoztad a kedvemet teljesen :D Van olyan jó a látványvilága, hogy inkább moziban érdemes megnézni, vagy megvárható DVD-n?

Malkav 2014.02.19. 15:03:44

"MINDEN SZUPI SZUPER...!!! :D

(öt óra múlva)

...MINDEN SZUPI SZUPEEEER!!!" :D

Morviniuszka 2014.02.19. 17:28:23

Köszönöm, a bejegyzést. Megnézem moziban.

Morviniuszka 2014.02.19. 17:49:38

www.youtube.com/watch?v=5lcMp3S5OAI Érdemes megnézni. A LEGO kialakulását mutatja be.

Mogyee 2014.02.27. 23:55:34

@Morviniuszka: Júúúj, ez nagyon jóóóó :)) Ismertem már, de jó volt újranézni :)
süti beállítások módosítása