Utolsó kommentek

Lucifer, Sátán, Fényhozó, Belzebub, stb

2008.03.08. 14:55 | Xinaf | 2 komment

Címkék: vallás filozófia

Ahogy Alisternek is igértem: íme egy kis írás a sátán mibenlétéről.
Ahogy azt a Bibliából tudjuk, Gábor, Mihály, Rafael és Lucifer voltak az idők kezdetén az úr Arkangyalai. Gábor a küldött, Mihály a seregek vezére, Rafael a gyógyító, és Lucifer a fényhozó. Azonban Lucifer elleneszegült az Úrnak, és újjat, jobbat akart alkotni nála. Isten akart lenni, vagy legalábbis olyan mint az Isten. Innen ered a Mihály név jelentése is: Kicsoda olyan, mint az Isten? Tehát végül Mihály legyőzte Lucifert, és ő a pokolba taszítatott.
No, ennyit a forrásról. Szóval ki/mi is az az entitás, akit a keresztények sátánként ismernek?
A sátán alapvetően vesztett helyzetben van, ahogy azt Alister írta a kommentjében. Ugyanis a győzelmének az utolsó esélyét is elvette Jézus Krisztus kereszthalála. Addig könnyű dolga volt: ha valaki bűnös volt, az nem volt képes a Mennybe kerülni, elszakadt az Istentől. Krisztus a kereszthalállal azonban minden valaha volt és valamikor létező ember bűnét átválalta, így mindenki üdvözülhet.
Tehát a sátán célja többrétű: minél több szenvedést hozni a világra, és minél jobban elszakítani az embert az Istentől. Ez utobbi a válasz, miért tartom sátáni dolognak a mágiát, a reykit, az agykontrolt, és az összes misztikumot, az ezoterikát, stb. Mivel eltávolítja az embert az Istentől.
Az átlagember alaptermészete, hogy hisz valami természetfeletti dologban. Voltaképpen ezek a dolgok egyfajta pótlékok. Egy keresztény gondolkodó mondta egyszer: "Minden ember lelkében van egy Isten alaku lyuk." Ezt a "lyukat" mindenképpen be akarjuk tömni, hogy ne legyen hiányérzetünk. Ez tudatalatti. Mivel csak az Úr a tökéletes, a többi nem fedi be tökéletesen a lyukat. Sokkal könyebb a ma emberének agykontrolozni, reykizni, vagy hasonlókat csinálni, mint kereszténynek lenni, mivel az elég nehéz ügy, és csak igazi erös hittel működik. Anélkül csak "farizeusok" lehetnénk. Jónak lenni, mindenkinek megbocsátani, szeretni másokat nem könnyű. Ahogy a költő mondja: "Szeretni a bűnöst, noha bűnét utálom, és végkép szeretni azt, kiben még hit sem él!" Őszintén, van olyan ember, aki ne utálna valakit? Nincs. És olyan, aki tudatosan megpróbálja szeretni vagy legalábbis közömbösnek lenni azok iránt, akiket utál/gyűlöl? Van. Én ezeket nevezem (általában) igazi kereszténynek. Azt írom, általában, mert biztos van még más embertipus, aki szeretni akarná az ellenségét, csak én még nem találkoztam vele. Ezenkívül felhívnám a figyelmet arra, hogy attól függetlenül hogy én szeretni AKAROM még azt is, aki harmadmagával összevert az utcán, nem garantálja a sikert. De valami összejött: nem gyűlölöm, pedig ok nélkül támadtak meg, és az öcsémet is!
Visszatérve a sátánra: attól hogy valami jónak tűnik, az még nem biztos hogy jó. Hogy a reyki képes gyógyítani? Lehet, nem értek a reykihez. Viszont keresztény szemmel a jó ami egyezik az Isten akaratával. Nem az, ami szerintem jó. Az, hogy a sátán a szenvedést is okozza, feltételezem nem kell nagy részletezés, mindenkinek van valami képe, mi is a szenvedés.
Összefoglalva: nem csak hogy mondhatja az egyház és a kereszténység a reykire és társaira hogy káros vagy sátáni, hanem mondja is, és kötelessége is mondani. Az a logika, hogy ha valami gyógyító azt nem ítélhetné el a hit, sok ponton megbukik. Kicsit csúsztatott példa, de azért leírom: a szex jó dolog. Ha megerőszakolják az embert, az kevésbé.
A lélek is igényli a törődést, ahogy az emberi test a szexet. Az emberi lélekkel is lehet (példánál maradva) "szeretkezni", ami gyönyört eredményez, és meg is lehet erőszakolni. És itt az erőszak a reyki, és hasonszörű társai. Hogy ez lehet gyógyító erejű is? Szexnél meg gyerek születhet, ami csodálatos. Ha nemi erőszak útján történik meg, akkor nem annyira.
Természetesen egy gondolkodó, inteligens ember, mint pl. Alister, itt is bele tud kötni ezer
 dologba. De az inteligencia nem csak a gondolkodás, hanem az átgondolás tudománya is. Aki kötekedni akar, az mehet másik fórumra. Akinek véleménye van, az érdekel. Viszont biztos vagyok abba, hogy a lényeg tökéletesen érthető itt is. Egy vallásos ember mondta el, miért tart károsnak vagy éppen sátán által támogatott dolognak néhány ezoterikus  vagy túlmodern dolgot. Ne szabadítsuk fel magunkat, azt bízzuk az Istenre.
Belőlem a vallás és a hit, és természetesen az Isten alkotta azt az embert, aki vagyok. Aki ezeket támadja, azt támadja ami engem ilyenné nevelt. Jobb ha tudjátok: sokkal rosszabb ember lennék, aki megvívom magammal a jó harcot, hogy jót tegyek, és ne vagy minél kevesebbet ártsak másoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr83371238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.03.08. 20:38:20

Jajj... Nem akarlak megbántani, de több bajom is van ezzel a szösszenettel, amelyek két csoportba oszthatóak: alapvető tárgyi tévedések és a logika megerőszakolása.
Viszont a részletezés ide talán hosszú lenne... *gondolkodik*

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.03.08. 23:30:03

Írtam egy választ, de nagyon hosszú lett, így inkább blog-bejegyzés lett belőle. Itt olvasható: alister.blog.hu/2008/03/08/valasz_xinafnak
süti beállítások módosítása