Utolsó kommentek

Adyról... ismét

2008.10.08. 23:21 | Xinaf | 3 komment

Egyszer, még nagyon régen, írtam egy bejegyzést Ady Endre tiszteletére ITT. Sajnos újra aktuálissá vált írnom a nagy költőről, hogy annak láthassák, ami volt.
Ady Endre valószínüleg nem volt valami jó ember, a szó mai értelmében. Kurvázott (legalábbis Csinszkáig, de akkor már nem sok volt neki hátra), ivott, dorbézolt... egy francia utcalánytól elkapott szifilisz végül elragadta a költőt.
Sok verse nehezen érthető, és bizony vannak neki rossz versei is. A tanárok között két véglet van: az egyik nem kedveli, és éppen ezért úgy tanítja, hogy a diákok se kedveljék, vagy szereti nagyon.
Általában a középiskolában az első csoport dominál, ők vagy hallgatással ölik (nem nagyon beszélni róla, elsősorban azt a keveset is unalmas, rossz versekkel megfűszerezve), vagy szóval (előtérbe helyezni Ady nagyképűségét, a hangsúlyt a rossz tulajdonságaira fektetni). A másik csoport, aki szereti, nos ez a szerencsésebb esett. Ezen csoport nagyobbik fele sehogyan, kisebbik fele tudatosan sehogy nem öli, viszont tudat alatt...
Tettel öli, mert áradoznak róla, és ettől a költészet lángoló prófétája egy nyálban fürdő, cukorba mártott mézescsupor lesz. Ezt prózaibban túldicsérésnek hívjuk. Ez talán a legrosszabb, mivel az ilyen ember éppen önmaga alatt vágja a fát: át akarja adni Ady Endre műveinek az értékét, helyette viszont elveszi.
Pedig nem nehéz korrekt értékítéletet mondanunk róla: Ady költőfejedelem. Életpályája nem követendő példa, de műveinek mondanivalóját érdemes lenne áttanulmányoznia a mai kornak. A haza szeretete, de közben bírálása, a társadalom megintése, a hibák felhánytorgatása mind-mind olyan dolog, ami ma is aktuális (sajnos).
József Attila szemét is legaláb annyira szúrta ez a folyamat, mint az enyémet. Ezért írta meg azt a verset, amiből egy részletet az elöző Ady bejegyzésemben már közöltem. Most íme az egész, plusz még ki is vastagítom azt a részt, ami szerintem az egész verset kifejezi.

József Attila: Ady emlékezete

- Meghalt? Hát akkor mért ölik naponta
szóval, tettel és hallgatással is?
Mért békitik a símák alattomba’
lány-duzzogássá haragvásait?

Földön a magyar és földben a költő,
dühödt markába rögöket szorit,
melléről égre libbent föl a felhő,
de tovább vívja forradalmait.

A televény titokzatos honában
izgat tovább, nem nyugszik, nem feled.
Ezer holdon kiált és haragjában
szeleket űz a Hortobágy felett.
Szeleket, melyek úri passzióból
a begyüjtött kis szénát szétszedik
s a sülyedt falun fölkapják a hóból
Dózsa népének zsuppfedeleit.

Teste a földé. Földmívesé lelke,
ezért koppan a kapa néhanap.
Sírja három millió koldus telke,
hol házat épit, vet majd és arat.
Verse törvény és édes ritmusában
kő hull s a kastély ablaka zörög, -
eke hasit barázdát uj husában,
mert virágzás, mert élet és örök.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr82704309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs · http://alternatiiiv.extra.hu 2008.10.09. 16:32:45

Nekünk a magyartanárunk vegyítette a kettőt: elmondta, hogy napi több liter bort is képes volt meginni, x doboz cigit szívott el, kurvázott, stb. - mindemellett a magyar költészet (egyik) legnagyobb alakja. Úgy olvasta a verseit, olyan átéléssel oktatta Ady-t, hogy matekórán keresztrejtvényfejtés helyett a szöveggyűjteményt olvasgattuk. :)
De ha már József Attilánál tartunk, róla negyedannyi ember sem tudja, hogy a pszichiátrián töltött ideje alatt feljegyzéseiből kiadták a Szabad ötletek jegyzéke c. könyvet. Szerintem az oktatási rendszernek köszönhetően mindenkinek ki van alakítva A KÉP József Attiláról. Ha valaki kezébe kerül a Szabad ötletek jegyzéke, ez a bizonyos kép összeomlik, legalábbis átformálódik.

Egy kis részlet, ha valaki lusta rákeresni:

"Szabad-ötletek jegyzéke
JÓZSEF ATTILA

[részletek] a kulturában minden nő kurva, mennél öntudatosabb, annál inkább

(...)

milyen szép erekcióm volt akkor, mikor a fiuknak mutattam

milyen nagy, milyen kemény, milyen erős

mikor elsült a konyhában, megvizsgáltam az ondót: ugy véltem, fölfedeztem benne a gyereket, az „embriót”

briós

Briand

a vicc szerint a francia nők köpködnek, ugy vetélnek el

mért nem költött föl a mama -- siránkoztam

bizony mért nem keltett föl a homoszexualitásból

amilyenből „lett a gyerek” olyan került az anyámba is, olyanból lettem

nem szarból

de én ezzel is úgy bántam mint a szarral -- nem tudtam visszatartani magam az onániától"

További részletek: vasarnap.transindex.ro/?cikk=48

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.10.09. 19:49:44

Soha nem állítottam, hogy József Attila teljesen ép lett volna...
De azt kijelentem, hogy hatalmas költő, fantasztikus versekkel!

Zsu 2008.10.10. 16:21:35

Azt se felejtsük el, hogy a Szabad ötletek jegyzéke a pszichoanalízises kezelések alatt íródott. Illetve le kellett írnia mindent, amire gondol, az orvos tanácsára, utasítására. (ha jól emlékszem) Eléggé átkotorták a fejét szegénynek. És hogy mindent leírt szűrő nélkül tényleg, olyan dolgokat is, amiket az ember elnyom magában. Emellett egyértelmű, hogy nem volt mentálisan egészséges...mondjuk ilyen gyermekkorral...
süti beállítások módosítása