Utolsó kommentek

Társadalmi eszmefuttatás

2009.09.17. 21:20 | Xinaf | 2 komment

Szóval amit ígértem, és már rég meg akartam írni: a társadalmi rétegek.
Szeretném előre kijelenteni: nem mindent feltáró kutatást írok, csak egy kis szösszenet!
Én hajlamos vagyok sörárrakban mérni az ember vagyoni helyzetét. Ez a rossz szokásom a MÜA-ban alakult ki. Nagyon veszélyes hely! :)

Én elsősorban sörözni a Mr Sör nevezetű kultúrhelyre megyek, mert ott még szerintem is olcsó, 155 ft-os áron kapok egy korsó, nem is rossz házisört. (Innentől A kategória)
A következő kategória nálam azok a helyek, ahol a sör 200 ft. Ezekre mondom, hogy reális ár. (Innentől B kategória)
Majd jön a 300 ft-os érték. Ez persze úgy lenne pontos, hogy megközelítőleg 300 ft, mert ide sorolok 250 ft felett 300-ig mindent. Én itt már kicsit sokallom az árat. (Innentől C kategória)
Aztán a 400 ft feletti helyek. Innentől én már nem tudom, és nem is akarom megfizetni az árát. (Innentl D és egyéb betük kategória)
Ez persze elég gyér lista, mert akad olyan hely is, ahol 800 ft egy korsó, szaftosan vizezett sör, de most nem ez a témánk, ez csak egy kis viszonyítási melléklet.
Fiataloknál a legalacsonyabb szint a 0, aki sehova sem jár. Nem feltétlen azért, mert nem iszik sört, hanem mert nincs rá pénz! Ők a társadalmunk pereme. Ismerek ilyen embert, ha nem is sokat.
Majd jön az a réteg, amelyik max az A ketegóriát látpgatja, mert pénze van ugyan, de nem sok. Ők az 1. szint, meglepően magas számmal vannak jelen.
Aztán követekezzék a magam szintje, a 2. Én alapból az A kategóriát látogatom, de még belefér a B, és szélsőséges esetben a C is (pl. ha meghívnak, vagy mindenki más is oda akar...)
Élből jön az a réteg, amelyik a legtöbb főt számlálja, a 3. Ők általában a B kategóriát látogatják, de teljesen jó nekikm a C is, de még nincs gondjuk az A-val sem. Ha nem is szívesen és gyakran, de megfordulnak D-s helyen is.
És innentől óriási ugrás következik, a 4. kategória. Nos, ők úgy indítanak, hogy C. Az A-ba általában be se hajlandóak menni, a B-be is csak ritkán, társasággal.
Ez a csoport simán elkölt egy szórakozóhelyen 10-40 ezer közötti pénzösszeget, egyetlen éjszaka alatt. Egy 2. kategóriás egy hónapig is megél abból, amit ő egy este elmúlat.

Mivel ez nem szociológiai szupertényfeltáró kutatás, úgy érzem, sikerült elég pontosan lefednem a korosztályom csoportjait.
0. - Sok esetben ő tartja el a családot, néha enni sem tud, mert nincs kaja. Neki a bulik csupán álmok, vágyak, szürreális valóság. ("Akik az árnyékok között élnek, mind eljöttek hozzád" - OSSIAN)
1. Szegény réteg. Általában tanulás mellet dolgozik, sokat hazaad, de van valamennyi tőkéje, valamennyit tud szórakozni. A legbüszkébb réteg, nem fogad el soha könyör adományt. ("A szíved nehéz, az öklöd sokszor kemény, - ilyennek születtél - a szolgasorsot te nem viseled el,  padlón vagy, mégis szállni szeretnél. - Ilyennek születtél" - Pokolgép)
2. Jó módú réteg, de nincs túlságosan eleresztve. Mindene megvan, amire szüksége lenne, még egy kicsi luxus is... de mindig van még mire vágyni. Valamelyest tisztában van a pénz értékével, de megközelítőleg sem annyira, mint a másik két kategória.
3. A leggyakoribb rétege a XXI. század fiataljainak. Nincs sok pénze, de 1-2 ezres minden nap van a zsebében, kajapénznek.
4. Nos, ez a kategória valahol a legizgalmasabb. Itt egészen sokfélék az emberek. Van olyan, akinek teljesen komolyan meggyőződése, hogy a hajléktalanok azért csöveznek, mert nekik ez így jó, mert ők ezt akarják. Olyan is akad, aki a szegénységet úgy definiálja, hogy nincs mobiltelefonja. Van persze olyan is, aki a földön jár köztük, de nagyon sokan azt hiszik, hogy a pénz a fán terem, és apuék valamikor leszüretelték... ("Embertelen emberek, nem szólnak, csak rád néznek, felettük állsz, mégis lenéznek..." - OSSIAN)

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr491389403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiora 2009.09.18. 01:12:23

Szerintem ez azért függ a "baráti környezetedtől is ", meg pl. olyan kis apróságokon, hogy pl.: telente (vagy ahogy inkább közeledünk a hideg évszak felé) egyre inkább megyek be, talán kicsit drágább, de "bűz mentes" helyekre. Értem ezt úgy, hogy jómagam is dohányzom, de azt nagyon nem szeretem, mikor egy helyen vágni lehet a füstöt és a ruháim nagyon büdösek lesznek estére. Persze más, ha az ember alapvetően tudja, hogy "kocsmázni megy"
De ha csak egy spontán baráti beszélgetésről van szó, az azért más. Mondjuk nem tudom te milyen világban élsz, mert ugyan nekem sincs sokszor egy garasom se (szegény egyetemista hitelből él és dolgozik is mellette főállásban kategória), de szerintem most egy közép-átlagos III. kategóriás hely csapolt korsó ára úgy 350,- Ft körül mozog... kvázi én itt érzek egy hatalmas nagy szakadékot. Ahol max. 350.- (és általában pont annyi) egy korsó sör, ott még nagyjából a többi ital is megfizethető. Ahol ezt az összeget túl lépi a csapolt korsó ára, ott a többi is brutálisan drága, gyakorlatilag "számunkra megfizethetetlen"...
Bár lehetséges, hogy itt különbségek vannak férfiak és nők között ^_^"

Kiora 2009.09.18. 01:16:16

Jah és inkább kevesebbet iszok, de minőséget... ezt még bele akartam építeni az előző szólamomba, csak valahogy kimaradt... asszem megyek alukálni >.<"
süti beállítások módosítása