Utolsó kommentek

Alien vs Predator 2 kritika

2010.07.29. 07:57 | Xinaf | 6 komment

Címkék: kritika élménybeszámoló

 Nagyon szeretek filmkritikát írni. Ez valami egyéni bolondériám. Főleg, ha egy film nagyon tetszett, vagy nagyon nem. És mit tagadjam, kicsit félve ültem le ez elé a film elé. Az AVP első része nekem ugyanis nagyon nagy csalódás volt. Úgy láttam, sokkal többet is kihozhattak volna belőle. A második részben megtették!

Spoiler veszély!

A film ott kezdődik, ahol az első rész abba maradt. A predator hajón a halott ragadozóból kitőr a predalien. A többi hajós éppen arctámadókat vizsgál, amik kis stázis hengerekben utaznak, mikor a halál fejletebb formája lecsap rájuk, és a küzdelem hevében a hajó megsérülve visszazuhan a Földre. Sajnos a predalien és az arctámadók is túlélik, és ki is szabadulnak. Nagyobb baj, hogy pont arrafelé vadászik egy apa és a kisfia...
Közben a ragadozók bolygóján észlelik, hogy valami gond van, és egy veterán harcos elindul a földre, megnézni mi történt. Amikor szembesül a helyzettel, az idegenek nyomába szegődik, hogy kiírtsa őket a bolygóról. Az nem derül ki, miért viseli enyire a szívén az emberiség sorsát. Talán csak nem akar egy xenomorf fertőzött bolygót, vagy szükségük lenne még egy ideig a fejletebb emberiségre.
Az alienek írtják az embereket, az emberek vagy menekülnek, vagy meghalnak, vagy (páran) harcba kezdenek a szörnyetegek ellen, a predator meg űzi az idegeneket, de közben megöli az általa veszélyesnek ítélt embereket is (kb. az veszélyes, akinél fegyver van!).

Nem tetszett az a kritika a filmről, hogy az egész nem más, mint brutális akciók sorozata. Pedig ez igaz. Inkább azt nem értem, mit vártak? Szerelmi vonalat? Van benne, még ha csak nagyon mellékesen is! Nagy bölcsességet? Mondanak jó dolgokat... szerintem egy filmben, ha összeeresszük a Halált és a Ragadozót, akkor számíthatunk rá, hogy ott gyilkolászás lesz. A film nekem azt és többet is adott, mint amit vártam tőle. Külön kedvencem, hogy a ragadozó nem ostoba. Rabol el embert, hogy csalinak használja az idegenek ellen. Kelepcét készít lézerráccsal is, szintén idegenek ellen. 
A látvány valami zseniális. A predator immár valami pokoli éles ostorral is írtja az ellent, a ragadozóból kikelt idegen félelmetes. 
Nekem a borzongás sem hiányzott a filmből, legalábbis amikor a predalien beszabadul az újszülött osztályra, akkor igencsak elkapott a hidegrázás... (nem mutatják meg mit csinál bent, de elég egyértelmű.

Látvány: Azt hiszem, nincs okunk panaszra. Néha picit túl sötét a film, de azért még élvezhető nagyon. 
10/9
Zene: Semmi extra, de alaphangulatot teremt.
10/7
Hangok: Nah, azok nagyon ott vannak, a készítők itt hibátlant alkottak!
10/10
Sztori: Meglepően jó. Gyakorlatilag nem találtam benne logikai hibát, csak azt (talán), hogy ugyan miért veszi le a predator a maszkját a predalien ellen, és az miért várja meg, míg a ragadozó előkészíti a párbajt, viszonylag hosszú rituálén keresztül?
10/7
Hangulat: Nah, az nagyon ott van. Én úgy érzem, sikerült visszaadják az alien filmek iszonyatát, és a ragadozó filmek űzött vad érzését is! Azt mondom, hibátlan!
10/10
Színészi játék:Meglepően jó ez is, ahol nem is az embereken van a hangsúly. Semmi extra, de összességében tökéletes!
10/7

Összesen
: 60/50

Ez azért is szép, mert a csilivili, 2009-es Titánok harca 40/11-et kapott nálam (összesítve 10/2-t), az AVP 2 pedig 2007-es alkotás (és összesítve megadnám neki a 10/8-at!!!!). Igazából szerintem ilyennek kellene lennie egy modern akciófilmnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr422184042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malkav 2010.07.29. 13:00:27

Szerintem is korszakokkal jobb mint az első rész. Bár számíthatsz rá, hogy hamarosan megrohannak néhány fikázó kommenttel. (Legalábbis ahogy utánaolvastam, néhány magát nagyon nagynak képzelő filmkritikus nagy hangon veri a nyálát, mennyire szarnak tartja. És ebben az a szomorú, hogy a tömeg erre birka mód bólogat, habár akadhat olyan is, akinek tényleg nem tetszik)

Morviniuszka 2010.07.29. 18:40:11

Kedvet kaptam, hogy megnézzem! :)

Hilts 2010.07.29. 21:40:53

Bár mind az Alien,mind a Predator filmeket nagyon szeretem( a Predator-t jobban) nekem ez a film nem nagyon tettszett. Nem volt több egy agyatlan hentelésnél-és hiába mondjátok,hogy egy ilyen filmtől ezt lehet várni,mert ez nem igaz.
Mind az Predator,mind az Alien filmek alapjában véve arról szólnak,hogy milyen is az,amikor az ember, a bolygó legveszélyesebb ragadozója,maga válik prédává( a Predator persze jobban bemutatja ezt.), nem pedig arról,hogy mészárolunk mint állat. Ha emlékezetek az alap filmekben mindkét szörnyet csak a film végén lehetett igazán látni-addig megmaradt a borzongás ( az Alien-ben a zárt hajó, a Predator-ban meg a fülledt dzsungel a láthatatlan ellenséggel,és a harci dobok intenzív zenei aláfestésével.
Amit pedig te logikai hibának hittél,az éppen hogy nagyon is logikus: az alapsztori szerint a Predator a legtökéletesebb vadász, és az Alien-Predalien a legtökéletesebb gyilkos. Méltó módon,igazi harcosok módjára mérkőznek meg egymással, ezért teszi láthatóvá az arcát a Predator,és ezért van a rituális felkészülés a harc előtt. A Predator 1-ben is így volt: a Ragadozó mikor elkapta Dutch-ot, simán megölhette volna, de ehelyett eldobta a fegyvereit, és megküzdött vele, mint egyik harcos a másikkal.( a végeredmény a filmben.) Méltónak találta rá a férfit, hogy kapjon egy esélyt arra,hogy megpróbálja túlélni a harcot.

Összegezve: az AVP2 még mindig inkább megcsúfolása ennek a két sagának,mint méltó folytatásuk...
Nálam 40%.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2010.07.29. 23:33:01

@Hilts:
"Nem volt több egy agyatlan hentelésnél-és hiába mondjátok,hogy egy ilyen filmtől ezt lehet várni,mert ez nem igaz."
Nem volt agyatlanabb hentelés, mint az Alien 2 (Bolygó neve: Halál). Kb. azzal van egy szintbe.

"Mind az Predator,mind az Alien filmek alapjában véve arról szólnak,hogy milyen is az,amikor az ember, a bolygó legveszélyesebb ragadozója,maga válik prédává( a Predator persze jobban bemutatja ezt.)"
Szerintem ez is arról szól. Az emberek az idegen prédái, akik meg a predator prédái. És igen, a predator is vadászik emberre. Nekem pont az jött le, mennyire esélytelen önmagában az ember, egy városnyi ember is akár...

"nem pedig arról,hogy mészárolunk mint állat."
Az AVP2-ben az alieneken és a predatoron kívül ki mészárol még? Mert emberek speciel nem. Tehát akkor mi is a baj? Hiszen kb. ez volt az elődökben is...

"Ha emlékezetek az alap filmekben mindkét szörnyet csak a film végén lehetett igazán látni-addig megmaradt a borzongás ( az Alien-ben a zárt hajó, a Predator-ban meg a fülledt dzsungel a láthatatlan ellenséggel,és a harci dobok intenzív zenei aláfestésével)"
Predator: igen, ott csak a vége felé lehet látni. Alien: ez csak a nyolcadik utas a halál-ra igaz... Predator 2: Igen, ott is csak a vége felé látható, de hát ott ez kb. mindegy. Alien 2: háááát... kb. folyamatosan láthatod a xenomorfokat. Alien 3: Az elejétől. Alien 4: Nem láttam. Most milyen lett volna ez a másfél órás film, ha a Halál úgy küzd meg a Ragadozóval, hogy nem látod egyiket sem? Jobb lett volna, ha a város távoli képét mutatják, és néha egy-egy lövést vagy sikolyt?
A másik: ez egy akciófilm, nem horror!

"Amit pedig te logikai hibának hittél,az éppen hogy nagyon is logikus: az alapsztori szerint a Predator a legtökéletesebb vadász, és az Alien-Predalien a legtökéletesebb gyilkos."
Igen. Egyik sem harcos. A gyilkos és a vadász nagyon messze áll a harcostól. Hogy miért is reagálok erre? Ezért:

"Méltó módon,igazi harcosok módjára mérkőznek meg egymással, ezért teszi láthatóvá az arcát a Predator,és ezért van a rituális felkészülés a harc előtt. "
De ők nem harcosok! A harcos face to face, szemtől szemben, egyenlő feltételekkel küzd. Nem hátulról kapja el áldozatát, és nem is lövi le fél km távolságról, láthatatlanul!
A másik: ha a predalien annyival ostobáb a predatornál, mint az alien az embernél, akkor meg miről beszélünk? Ez egy ösztönei által hajtott gyilkológép, akinek egyetlen célja, hogy egyen és szaporodjon! A predator egyetlen célja, hogy öljön, lehetőleg lesből. Akkor meg milyen párbaj?
Jah, és az utolsó gondom: akkor most a genetikájába van kódolva a predator erkölcsiség? Mert különben a predalien ugyen miből tudja, hogy itt úgy illik, hogy megvárjuk, míg a másik leveszi a maszkját, és felkészül????

"A Predator 1-ben is így volt: a Ragadozó mikor elkapta Dutch-ot, simán megölhette volna, de ehelyett eldobta a fegyvereit, és megküzdött vele, mint egyik harcos a másikkal.( a végeredmény a filmben.)"
Ez nem így van, nemrég láttam! A ragadozó NEM kapja el Dutch-ot. Akkor dobja el a fegyvereit, mikor azok már nem működnek, és azért veszi le a sisakját, mert már szar. Legalábbis, ha jól emlékszem, késő volt már.

"Méltónak találta rá a férfit, hogy kapjon egy esélyt arra,hogy megpróbálja túlélni a harcot."
Nah, így gondolkodik a harcos. De a vadász?

"Összegezve: az AVP2 még mindig inkább megcsúfolása ennek a két sagának,mint méltó folytatásuk..."
Érdekes, az alien 4 és a predator 2 nem? Én azokat tekintem inkább megcsúfolásnak...

Patyyyy 2010.07.30. 16:34:09

Láttam az összes Alient és Predátort is, nekem legjobban a Ragadozó tetszett, mivel akkor még Arnoldka nem tudta (ahogy mi sem), hogy mivel áll szemben!
Az új részek méltő folytatások, nem úgy, mint a Ragadozó 2, ami véleményem szerint elég gyengére sikerült...
Az, hogy a film végén leveszi Prádátor a maszkját, tööök jó, kitöltötte vele az időt, ráadásul szörnyülködhettem, hogy kinek az agyából pattant ki ekkora ocsmányság!
A Predátorok agusztus 19-től a mozikban!!!
Alig várom!!!
JEEE!!!
süti beállítások módosítása