Utolsó kommentek

Ideje írni valamit

2012.07.08. 14:20 | Xinaf | 11 komment

Címkék: video filozófia dalszöveg hétköznapok

Jó régen nem írtam, aminek egyik oka, hogy nem is voltam gépközelben, a másik, hogy gondolkodtam, írjak-e azokról a dolgokról, amik jelenleg benne vannak.

Ezt egyébként még mindig nem döntöttem el. A blog ugyan nem napló (tudom, tudom, internetes naplót jelent, de akkor sem az!), tehát teljesen nem is nyíltam meg benne soha. Beláthatjuk, hogy az ember a legszemélyesebb érzéseit nem teszi fel az internetre. Külföldön vannak olyan bloggerek, akik minden fingásukról beszámolnak, tényleg a legapróbb részletekig. Hogy miről veszekedtek a párjukkal, milyen volt este a szex, hogy mi nyomja a lelküket, stb. Nálunk inkább az dívik, hogy nagyon hosszú bejegyzésekben mindenféle érdekes és kevésbé érdekes témáról blogolnak az emberek, vagy pedig egy-két mondatban utalnak valamire. A kedvenceim azok a közéleti szereplők, akiknek minden napja valami igazi kaland. Megtámadják őket, be akarják csapni őket a boltba, rájuk köszön egy szép lány... tiszta szomszédok :D
Én pedig csak úgy írok. Nem mondom, hogy egyik csoportba sem tartozom, mert nem igaz. Én mindegyikbe beletartozom. Bár személyes dolgaimról azért nem számolok be óramű pontossággal.

Maradjunk annyiban, hogy aki jelet kér az Istentől (pl. én), az megkapja. Könnyen lehet, hogy nem olyat, mint amit kapni akart.
Jelenleg két esemény is megkavart. Az egyik a múltból jelent meg, a másik a jövőből köszönt rám.

Nagyon rég csináltam utoljára, hogy csak úgy zenét hallgassak. Gyakorlatilag nem is figyelve, mi megy, csak engedni, hogy belőlem is érzelmek törjenek fel. Pl. most, mikor Supernemet hallgatok (akusztikusan). Eszemet sem tudom, mikor hallgattam őket utoljára.
Pedig valaha mennyire szerettem koncertre járni. Bikini, Lord, Pokolgép, Ossian, Beatrice, Tankcsapda, Supernem, Alvin és a mókusok, Sub Bass Monster, Belga, Hobo, Aurora, Bross Borns... és még rengeteg más koncert. A legkülönbözőbb zenékből.
És úgy éreztem, hogy én magam vagyok a zene. Felszabadult voltam, és gondtalan. Boldog?
Ma más nem járok koncertekre. Nem is tudok ott feloldódni. Zavar a tömeg, zavar, ha piás az énekes, meg úgy általában zavar, ha részegek vannak körülöttem. Tehát, ma már nem oldódok fel koncerteken. Sőt, feszült vagyok alattuk.
De az ilyen tűzforró napokon jó hallgatni a régi, kedves számokat. Amikkel ma már nem tudok azonosulni. Nem a mély gondolatokat keresem ilyenkor. Arra ott az Edda, a Bikini, a Pokolgép, és a többi, komoly mondanivalóval bíró zenekar.
Ilyenkor csak az érzést keresem. Erre pedig ezek a pop, deszkás, modern punk zenekarok, mint a Supernem, a Junkies, és az Alvin és a mókusok tökéletes.
Kicsit visszavarázsolják azt a srácot, akik a gimi végén voltam. Én már nem akarnék újra az lenni. Cigi, pia, és az állandó vágy a barátnő, és/vagy a szex után. Végül is, sokunk kamaszkora erről szól. De emlékezni, az jó!

Amit akkor éreztem, arra jó példa lesz ez:

Vár rám az apám az anyám
Vacsira de haza úgysem megyek iskola után
Rock and roll szédít, még hív ezen az éjszakán
Várhatnak rám
Süt a nap jön a nyár bizsereg az agyam
Belehalok olyan nagyon akarom
A fejemet vakarom
Az órákat, a perceket számolom
Mert érzem, tudom
Rám mámor vár
Buli van faszikám
Dübörög a zene, hülye aki ilyenkor is kesereg
Sörnyitót keresek, gyere velem, itt a helyed
Elvesztheted a fejed, nem baj, ha nincs jegyed
Rám mámor vár
Buli van, gyere még, ebből soha nem elég
Ördög bújt beléd, itala fejbe vág
Úgy jó, ha árt, mámor vár rád
Kinyitott a büfé croissant, parfé, bólé
Nincs lé, nincs lé
Teljesen kész vagyok minden jóra
Francia óra, legyen a csajoké
Recseg a rekamé

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr854635947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thotferi 2012.07.08. 20:00:30

Azért van a fejedben az a nagy káosz, amitől te is érzed, hogy jó lenne megszabadulni, mert ilyen ostoba zenéket, zenekarokat hallgattál és hallgatsz.

"1969 után a rock zene egyre primitívebbé és durvábbá alakult át fokozatosan. Dr. Daynek az a kifejezése, hogy rosszabbá kell válnia a zenének, egyben annak a beismerését is jelentette, hogy ezek a gépesített ritmusok és primitív, dallam nélküli zenék, nívótlan és nyíltan a szexualitást taglaló szövegeikkel, máris rossznak voltak minősíthetők."
"A rádióadók többségének azonban ezt az elektromos zörej-zenét kell sugározniuk, és erre kell rászoktatni a fiatalabb generációkat. Mivel a populáris zene egyre rosszabbá és primitívebbé fejlesztendő, ezért az idősek és a fiatalok nem fogják egymás zenéjét hallgatni. Az idősek elutasítják, mint zenei szemetet, a fiatalok azonban magukévá teszik, mert vele azonosulnak, mint nemzedékük sajátosságával, amely elősegíti, hogy külön identitást alakítsanak ki a maguk számára az idősekkel szemben."

"Ezen túlmenően Dr. Day azt is elmondta, hogy ebben a primitív gépi zenében jól el lehet rejteni olyan tudat-befolyásoló rövid kis részeket, amelyekről a fiatalok nem is szereznek tudomást, de ugyanakkor mégis alapvetően átalakítja magatartásukat.

Személyes tapasztalatom is alátámasztja, hogy hová vezetett ez az alaposan átgondolt kulturális rombolás. Az egyik nagy floridai bevásárlóközpont előtt az 1990-es évek végén állandóan labdáztak a gyerekek, és ezzel akadályozták a parkolóba érkező autósok mozgását. A gyermekeket semmilyen módon nem lehetett eltávolítani. Végül a bevásárlóközpont, a MALL, vezetője azt javasolta, hogy a szokásos elektromos hanghatások helyett sugározzanak Mozart zenét. Ez az ötlet sikeresnek bizonyult, mert a gyerekeket távozásra kényszeritette.
A szórakoztatás tehát a fiatalok befolyásolásának leghatékonyabb eszköze. Az idősebb nemzedékeket már nem lehetett megváltoztatni, de a fiatalokat még döntően befolyásolni lehetett életüknek abban a korai szakaszában, amikor személyiségük, szokásaik és ízlési preferenciájuk kialakul. Ez a fiatalabb generáció ma, a XXI. század elején, már érett felnőtt korba került. Most már az ő ízlésük a meghatározó és ez kedvez a háttérhatalom céljainak."
mek.niif.hu/06800/06897/html/0410.htm
Szeretettel :THOT

mezeinewsee 2012.07.08. 21:01:55

Érdekes, mennyire más volt az én kamaszkorom... mi csavarogtunk nagyon sokat. és megváltottuk a világot :). Nem voltunk egy szemmel sem jobbak, mint ti, csak mások.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.07.08. 21:09:26

@mezeinewsee:
A "világmegváltó beszélgetések" nálunk is megvoltak, sőt, csavarogtunk is. Csak közben ugye volt más is. A kocsmázás, és a csavargás nem is összehasonlítható. De mind a kettő közben születtek magvas gondolatok, és némelyik tényleg egész jó volt, akad olyan, amit ma is fel mernék vállalni. Sőt, olyan is, ami azóta mondásommá vált :)
De hogy mennyire más volt: kevesebb pénze volt a fiataloknak. Egy kocsmázás, ha nem más hív meg, simán elvisz 2-5 ezer forintot is, ha az ember dohányzik.

Morviniuszka 2012.07.09. 10:41:12

Egyik kedvenc dalom mely csokorba fonja az életem múltját, jelenét, jövőjét.

www.youtube.com/watch?v=QEWKAXBqGcg&feature=fvwrel

Fontos: ÉRTSD JÓL A SZÁMOT!

Xinaf: Igen, ezt nem ismerném ha nem mutatod meg. (csakhogy hízzon egy kicsit a májad;)) Bár nem Fekete Bárány koncerten voltunk, de a hatás ugyan olyan volt, mint amit a Pokolgép énekel.

thotferi 2012.07.09. 11:30:17

@Morviniuszka:
Ha ilyen primitív nyugatról importált silány dallamú zenéken nőttetek fel, akkor ne csodálkozzatok, ha katyvasz dúl a fejetekben . Elidegeníteni a gyermekeket a szülőktől ,hamis egoizmust kialakítva bennük.A fiatalok lázadásra, változtatni akarásra fogékony szemléletét kiölni és levezetni az alkoholmámorban, drogokban, lázadásnak színlelve és megölni tenni akarásukat a generációk szembefordításával. Ezt a stratégiát a háttérhatalom hozta létre tanulván a 68-as diáklázadásokból, mert a fiatal generációktól rettegnek, hogy mi lesz , ha egyszer tényleg felébrednek és ellenük fordítják energiáikat. Ezért inkább öljék egymást a kedvenc futbalcsapatuk fanatizált drukkereiként, vagy ődöngjenek kocsmáról kocsmára az utcákon és higgyék azt, ez a valódi és keményfiús lázadás.
Inkább ezt és az ehhez hasonló nívós és magyar hagyományainkból táplálkozó muzsikát hallgassátok:
www.youtube.com/watch?v=h_FJc9WCc1w&feature=share

Üdv :Thot

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.07.09. 17:47:03

Szerintetek is csak a szél fütyül? :D

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.07.09. 17:48:12

@Morviniuszka:
Jó választás!
És ismerem az érzést... ezeknek a zenéknek még elég komoly tartalmuk van, kár, hogy már maga az együttes sem tudta ezt az értékét megőrizni. De ameddig valakiben megdobban valami, mikor hallgatja, addig nincs nagy baj.

mezeinewsee 2012.07.09. 19:58:22

Ahhoz, hogy megérthesse valaki ezeket a dalokat, ki kell lépni a kényelmes, jómódú értelmiségi szemléletből. Meg kell látni azokat, akikből (Mécs László szavaival) "Nem lesz se szent, sem honfihős."
Ha valaki nem így nőtt fel, EMBER kell legyen, hogy megértse. Sajnos, nem mindenki az.

thotferi 2012.07.09. 23:16:16

@mezeinewsee:
Az égi Atilla király, illetve a magyarságot mindig segítő atillai minőség és küldetés nem hagyja cserben a proletár sorsba kényszerített magyarjait sem.
Ezért érkezett meg hozzájuk a proletárköltő képében : József Atillában.
Azért, hogy a nagyvárosi létben felnövő proletároknak is magyarságot és öntudatot adjon.
"Adtál földmívest a tengernek, adj emberséget az embernek. Adj magyarságot a magyarnak"
József Atilla poétai küldetését bevallottan az Atilla királyról szóló mesékből nyerte, onnan eredeztette.
József Attila: Nem, nem, soha!

Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége,
Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke!
Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret!
Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!

Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel,
Ha eljő az idő - a magyar talpra kel,
Ha eljő az idő - erős lesz a karunk,
Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk!

Majd nemes haraggal rohanunk előre,
Vérkeresztet festünk majd a határkőre
És mindent letiprunk! - Az lesz a viadal!! -
Szembeszállunk mi a poklok kapuival!

Bömbölve rohanunk majd, mint a tengerár,
Egy csepp vérig küzdünk s áll a magyar határ
Teljes egészében, mint nem is oly régen
És csillagunk ismét tündöklik az égen.

A lobogónk lobog, villámlik a kardunk,
Fut a gaz előlünk - hisz magyarok vagyunk!
Felhatol az égig haragos szózatunk:
Hazánkat akarjuk! vagy érte meghalunk.

Nem lész kisebb Hazánk, nem, egy arasszal sem,
Úgy fogsz tündökölni, mint régen, fényesen!
Magyar rónán, hegyen egy kiáltás zúg át:
Nem engedjük soha! soha Árpád honát!

A Csodaszarvas

Ükös ükünk, ősök őse,
ázsiai puszták hőse,
vágyat nevelt csodavadra,
szarvast űzött napnyugatra.
Űztön űzte kis sereggel,
éjten éjjel, reges reggel,
át az éren, át az áron,
fegyveres népű határon.
Csodaállat, csak elillant,
lombokon át, ha megcsillant.
Csak a nyomát hagyta minden
füves földön, fájó szívben.
Az az előd nem volt boldog.
Nem boldogok az utódok.
Az ős haza odaveszett,
de a vágy nem emlékezet.
Hejh magyarok, hajh szegények,
hova űzni azt a gímet?
Aki hajtja, belepusztul
asszonyostul, csapatostul.
Az is, aki látta, végre,
hagyja immár békességbe.
Tisza mellett, Duna mellett,
az a szarvas itt legelget.
Ázsiai nehéz szaga
ázott pusztán füstöl tova
s aranyszőre, mikor illan,
gyári füstön általcsillan.
Kortyolgat az ég tavából,
villó aggancsa világol -
ága-boga tükörképe
csillagvilág mindensége.
1933. júl. [?]
süti beállítások módosítása