Utolsó kommentek

10 érdekesség a kereszténységről

2012.10.29. 20:12 | Xinaf | 3 komment

Címkék: vallás érdekesség

Érdekességek a keresztény egyházak hagyományaiból! Mivel én görögkatolikus vagyok, elképzelhető, hogy valamit rosszul tudok. Ekkor kommenteljetek, és kijavítom!

- Az ortodox egyházban a női szenteket kereszttel a kezükben ábrázolják az ikonokon. Ennek a jelentése kb. az, hogy a túlvilágon már nem számít a nem, nők és férfiak egyaránt Krisztushoz tartoznak, még ha nő életében nem is lehetett pap.

- A római katolikus esküvőn a felek egymásnak szolgáltatják ki a házasság szentségét, a pap csupán tanúja ennek.

- A legtöbb helyen a világban a görögkatolikus liturgián kar énekel, ugyanúgy, mint az ortodoxon. Ha jól tudom, kifejezetten magyar jellegzetesség, hogy itthon római katolikus mintára, a nép is énekel.

- A keresztelésnél a keresztszülő:
     - Az evangélikusoknál és a reformátusoknál megkeresztelt személy lehet.
     - A katolikusoknál csak katolikus, az ortodoxoknál csak ortodox személy lehet.
Azonban mind a négy egyház vizsgálja a keresztszülő alkalmasságát (legalábbis elméletben).

- Minden római katolikus templomban megtalálható Paduai Szent Antal, a szegények védőszentjének szobra, és alatta az adakozó persely.

 - A református lelkészek eredetileg azért öltöztek bocskaiba, hogy ne lógjanak ki a tömegből, lévén mindenki abba járt. Az idők folyamán a viseletük megmaradt.

- Az evangélikus egyházban az Úrvacsora a vétel pillanatában Krisztus teste és vére lesz, a református egyházban csupán jelképezi azt. A katolikus és ortodox egyházakban az oltáriszentség az átlényegítéstől számítva valóságos teste és vére Krisztusnak.

- Az evangélikus egyház templomai díszesebbek, mint a reformátusoké.

- Az ortodox egyházakban a szentségek egyben az egyházhoz való tartozást is kifejezik, ezért (általában) nem áldoztatnak és gyóntatnak meg nem ortodox vallásút, kizárólag halálveszély esetén. (A radikálisabb ág még akkor sem, a liberálisabb ág persze megengedőbb.)

- Az evangélikus, református és a római katolikus egyház is nyugati lelkiségű, míg az ortodox egyházak keletiek. De a Katolikus Egyházon belül találhatóak keleti rítusok, konkrétan a bizánci rítus (görögkaotlikusok), az alexandriai rítus (kopt és etióp katolikusok), az antióchiai rítus (maronita, szír és malankár katolikusok), a káld rítus (káld és malabár katolikusok), és az örmény rítus (örmény katolikusok).

Remélem volt olyan, amit nem tudtatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr504877637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pappagiv 2012.11.05. 21:15:21

Csak és kifejezetten a kukacoskodás kedvéért :D (és mert az elején felbátorítottál a kommentelésre):

"Ha jól tudom, kifejezetten magyar jellegzetesség, hogy itthon római katolikus mintára, a nép is énekel."

A keleti lelkiség, a bizánci hagyomány része, hogy a liturgián a közösség aktívan részt vesz (konkrét, kötelező liturgikus részeket énekel). Ezt ortodox és (úgy látszik) nem-magyar görögkatolikus körökben a kórus teszi meg, a nép pedig az imakönyvet olvasva némán (belülről imádkozva) követi.

A római katolikusok, amióta nem a "régi" tridenti misét végzik, nem a liturgikus cselekményben vesznek részt, "csak" népénekeket énekelnek.
(A "csak" idézőjele jelöli, hogy ezt nem szeretném lesajnálóan hangsúlyozni.)

A Magyar Görögkatolikus Egyház az egyetlen, ahol maga a NÉP vesz részt a liturgikus cselekményben, az ismert énekek éneklésével.

(Nekünk ezt Bubnó Tamás magyarázta el így, a Szent Kereszt Központi Görögkatolikus Kórusban. Remélem, elég tűrhetően idéztem.)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.11.06. 19:30:17

@Pappagiv:
Ez alapján egyébként jó amit írtam :D

Pappagiv 2012.11.06. 20:39:02

@Xinaf:
Ó, hát persze. :) Csak pontosítottalak.
süti beállítások módosítása