Utolsó kommentek

A barátságról

2008.03.23. 19:55 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: filozófia dalszöveg

Úgy érzem, ma ömlik belőlem az írnivaló. Általában napok vagy akár hetek is eltelhetnek, mire  születik egy bejegyzés. Talán a húsvét teszi?
Nos, a barátság. Mintha már írtam volna valamit a témában... a lényeg: számomra a barátság nagyon erös kötelék. Ha én valakit barátomnak nevezek, az magába foglalja, hogy szeretem. Ebben a szóban benne van sok minden, de egyet kiemelnék: több annál, minthogy kedvelem.
A barát szeret, függetlenül a politikai véleménykülömbségektől, a származástól, a vallásbeli eltérésektől. Feltétlen szeret, és bizik a másikban.
Ez nagyon sok minden, és nem megy egyik napról a másikra. Hiszen ahoz hogy érezzem: bajban bármikor fordulhat hozzám, és fordulhatok hozzá, hogy meghallgat ha bajom van, és én is ha neki van gondja, akár a saját dolgok háttérbe helyezésével is...
A barátság el is múlhat, vagyis egészen pontosan: átalakulhat. Mármint a fent leírt idealizált állapot. Régi barátság...

"Edda: Régi barátság (részlet)
Ne bámulj rám, mi bajod van, mit nézel?
Nem láttalak rég, nem tudom mit érzel!
Új idők szava újra hív, ne kérdezz,
Ha szükséged van rám, ne kérdezz, érezz...
Nem láttalak rég, de ez az élet!
Tudod jól,hogy gyakran én is féltem és félek!
Új idők szava, furcsa harang szól hallod.
A múltból csak a szépet üvölti a hangom."

Az évek eltelnek, és az általánosiskolai, majd a középiskolai barátokkal is egyre ritkábban találkozunk. De ha 10 év után feltünik a lakásunk ajtajában, és elsírja hogy pénzre van szüksége, akkor neki adunk. A régi barátságra. Ha találkozunk, boldogok vagyunk. De már nem olvasunk a gondolataiban, mint régen. Már nem tudjuk egy mozdulatból, mit érez, és mit gondol. Jön a kínos csönd, a fecsegés vagy a bájcsevej.
Mégis, a barátság olyan erös lánc is lehet, mint a testvéri viszony. Mennyivel más ez, mint a haverokkal a viszony...
Vannak barátaim. És ha majd családos emberként visszatekintünk a régmúltra, jó emlékünk lesz a másik felé. Néha elmegyünk talán sörözni is... de a múltat el kell engedni. Ne reménykedjünk, hogy semmi nem változik. Bizony, sok minden megváltozik. De ez nem baj, ez az élet rendje.
És a szeretet nem múlik el, ha nem tesznek direktbe ellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr16393775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása