Utolsó kommentek

Filmkritika: A Szépség és a Szörnyeteg film

2014.07.03. 22:43 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: kritika élménybeszámoló

Eredetileg lelki témájú bejegyzésre készültem a vallásos blogomba (lesz az is nemsokára), de ez a bejegyzés nem várhat.

Láttam azt a filmet, ami talán a legnagyobb hatást tette rám... igazából amióta vissza tudok emlékezni. Ez a film pedig A Szépség és a Szörnyeteg újjáértelmezett, élő szereplős kiadása.

A trailer igen tetszetős volt, Ráadásul ha emlékeztek, a Disney verzióról írtam kritikát is, és nagyon szeretem. Egy ilyen romantikus film ráadásul remek lehetőség, hogy elvigyük a párunkat (aki ráadásul már a menyasszonyunk is).

Nem tagadom, magas elvárásokkal ültem be a moziterembe. Nézzük mit kaptam!

Eredetileg, a film első harmadánál azt gondoltam, így fogom jellemezni: "túl sokat akar, de nem bírja". A film rengeteg mindent akar egyszerre. A történet alapvetően 3 szálon, 3 idősíkba fut. Mindezek mellé egyszerre akar akciódús, cuki, romantikus, drámai és horrorisztikus lenni. De ne szaladjunk ennyire előre. Az alaphelyzet, hogy egy anyuka mesél a gyerekeinek egy könyvből. Ez jó. El mertek szakadni a Disney által lefektetett történettől. Ez sem feltétlen rossz. Mindenesetre aki látta a rajzfilmet, az villám sebesen felejtse el!

De mégis milyen a film? Személyes véleményem következik:

Szar, fos, trágya, kaki, nézhetetlen, szörnyű, borzasztó, tragédia, agylegyilkoló szeméthalom!

Emberek, miután végre kijutottam a moziból, felhasználtam a csúnya szó készletem nagy részét. Idegösszeroppanás közelbe juttatott a gondolat, hogy én erre a valamire pénzt adtam ki!

Nézzük a Spoiler mentes dolgokkal.
A látvány néhol nagyon szép, de néha igénytelen. A tengeri viharnál azt mondtam: ez igen, ez nagyon jó lett! A CGI őzre (van benne ilyen is) viszont akár ki is tehették volna a táblát, hogy "DIGITÁLIS FILMTRÜKK VAGYOK", a Szörnyetegen pedig jobban látszik, hogy állarcot visel, mint a régi Star Wars filmeknél Chewbaccán. Persze a Star Wars nagy király, de azért 2014-ben ezt már nem viselem jól még én sem, pedig én nem vagyok a látvány szerelmese.
De hát nem is a látvány a legfontosabb, ugye? Akkor mi a baj? 

A karakterek nem valami kidolgozottak. Oké, Belle még so-so. De a nővérei... (igen, vannak neki) sztereotip libák. És ez a kidolgozatlanság, egy személyiségjegyűség mindenkire jellemző szinte. 

Na, nézzünk egy kis SPOILER-t.
Bár szerintem bárki elolvashatja, mert ha nem nézi meg a filmet, csak jól jár vele...

Szóval, az alaphelyzet, hogy Belle apja menekülésre kényszerül, mert egyik fia hitelezői rajta akarják leverni az adósságát. Eljut a Szörnyeteg kastélyába. Ott talál ételt, amit megesz. Majd talál aranyat, kelméket, és más gazdagságot, amit felpakol, és elindul vele haza a családhoz. 
A Szörnyeteget ez nem is igen zavarja, de amikor a volt nőjének a maradványaiból sarjadt rózsabokorból levesz egy szál rózsát, bepipul. És amikor számonkéri apukán a dolgot, az kiakad, hogy "őt senki sem nevezheti tolvajnak". Á, csak egy kisebb vagyonnal akartál kisétálni pajtás, miért lennél tolvaj...

Na, de hát a Szörnyeteg ad neki 1 napot, hogy elbúcsúzzon a családjától. Ha utána nem tér vissza, mindannyiukat megöli.

Oké, apuka otthon elmeséli a dolgot. Belle megszökik, és magát ajálja fel cserébe.

Eddig kb. ismerős? Na, oké. Nézzük innentől.
Szóval, miután szegény Belle zsarolás hatására önkéntes fogoly lesz a Szörnyetegnél, az rémisztgeti, ordít vele, terrorizálja. Konkrétan elhangzik ilyen, hogy "hiába ellenkezel, az enyém leszel végül!" Oké, eltelik 3 nap. A harmadik napon Belle alkut köt a fogvatartójával: ad neki egy táncot, ha fél órára láthatja cserébe a családját. Megy is a tánc. Egyszercsak, minden átmenet nélkül:
- Nem is zavar, hogy velem kell táncolnod? 
- Engedje el magát.
- Tudnál engem szeretni?
MI A FRANC? 
Eddig ilyesmi szóba se került!
Belle sem lelkes, és amikor emlékezteti a Szörnyeteget, hogy megígért neki valamit, reakció:
- Régen volt már, hogy bárkinek is ígértem volna valamit.
Hát köszi.
De Belle sem gyenge:
- Mit gondolsz, egy ilyen Szörnyeteg ki tudna elégíteni egy ilyen nőt, mint én? Öltözhet szép ruhába, mint ha ember lenne, sosem tudja majd legyőzni bennem az undort. Nem ember, csak egy állat!

Mindenesetre másnap mégis elengedi némi közjáték, és némi életveszély, meg egy halovány nemi erőszak közeli helyzet után. 1 napra, nem többre. Hogy elbúcsúzhasson.

Hogy, hogy nem, a gonoszok mennek oda, a Szörnyeteg halálos sebet kap, de megjelenik Belle, és megmenti. Majd jön a nagy kérdés:
- Nem lehet, hogy egyszer, idővel, talán mégis képes lett volna szeretni?
- De hiszen már most is szeretem!

MI A FENE??????
MIÉRT? Miért szereti? Tőszavakban: a csaj az apja helyett elvonul egy félig ember, félig vadállat mutáns kastélyába, luxusrabnak. Elszakították a családjától. Ott bár kap ajándékot és ételt, lelkileg terrorizálják, ijesztgetik, és tudatosítják benne, hogy meg lesz dugva. Végül egyetlen napra hazamehet, végső búcsút venni. Amit eddig nem is írtam le, hogy közben megtudja, hogy a Szörnyeteg azért az ami, mert még fiatal férfiként megölt egy arany őzet, akiről kiderült, hogy a felesége, az erdő isten lánya, az erdő ninfája. És bár emberi alakban megígérteti vele az asszony, hogy nem vadászik többé az őzre, ha ad neki fiút, nem tartja a szavát, és kinyírja. Pech, nem tudta, hogy asszonypajtás az. Szóval ezért miért is szeret bele?

És a film TELE VAN ILYENEKKEL!

SPOILER VÉGE

Hogy mondjam... utáltam nagyon a Terminátor 4-et. Írtam arról is kritikát... de inkább nézem meg kétszer, mint ezt még egyszer. Inkább nézem meg mellé a Hobbitot, az Álom.net-et, bármi a régi listámról. Azt írtam az elején, nagy hatást tett rám. Na ez igaz. Nagyon NEGATÍV hatást.

Látvány
Néha nagyon szép, néha röhejes. 
10/5

Zene
Elmegy. Nem rossz, bár amikor ebből a történetből remek zenéjű rajzfilm és musical van, többet várnék.
10/3

Oké, ennyi volt a jó.

Színészi játék
Háááát... van is, nincs is... De összegezve, elég gyenguska.
10/3

Történet
Átgondolatlan. Baromság. 
10/1

Összesen 
40/12

FENÉKET!

Ugyanis a logikátlanságok, amik ellepik a filmet, sok-sok pontot levonnak. Értkeljük csak 10-es skálán:

10/1

De ha nagyon akarunk 40-esen:

40/4

Ez a film nagyon jó lehetett volna. Az elején tetszett is, hogy eltértek a Disney által lefektetett úttól. Lehet, ez valami eredeti sztorihoz nyúlt vissza, mindenesetre az, hogy a fő szerelmi szálnál a szereplőknek nincs oka egymásba szeretni (és nem olyan értelemben, hogy önzetlenül szeretik a másikat, hanem NINCS RÁ OK, HOGY AKÁRMIT IS SZERESSENEK A MÁSIKBAN), sokat árt neki.

Amikor elkezdtem nézni, ilyen voltam:

happy.png

Amikor a végére értem, ilyen:

depresszió.jpg

És amennyi értéket találtam a rajzfilmben, annyi értéktelenséget ebben. Igazán kár.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr176471625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása