Utolsó kommentek

Wass Albert, a náci

2009.04.12. 20:20 | Xinaf | 4 komment

Mindig felhúzom magam azon, ha Wass Albertet, a szerintem igen tehetséges magyar írót lenácizzák. Természetesen azok, akiknek fingja nincs arról, ki is ő, és miket is írt.

ITT megtalálható a híres antifasiszta weboldal, a partizáninfó egyik írása Wass Albertről. Akinek nincs kedve elolvasni az egészet, azoknak álljon itt egy kis ízelítő:

Wass Albert a jobboldali nácimosdatás legújabb, legfelkapottabb élvezője.
A bizonyára kiváló írói vénával megáldott gróf kevésbé volt megáldva becsülettel és emberséggel.
Tény: Erdélyben élt, az Ellenzék című lap szerkesztője volt.
Tény: Antiszemita írásai ma is ismertek.
Tény: A dolgozószobáját egészalakos Adolf Hitler portré díszítette.
Tény: A világháború végén katonatiszt volt. A náciktól két vaskeresztet is kapott, azt meg nem osztogatták mindenkinek, csak a legelvetemültebbeknek.
Tény: Míg az igazi hazafiak partizánként ügyködtek az ország megszállása ellen, addig Wass Albert partizánvadászként tevékenykedett.
Tény: A háború utolsó óráiban Wass annyira szimpatizált a nyilas hatalommal, hogy felesküdött Szálasira.
Tény: A bukást nem várta meg, nyugatra menekült. Először Németországba, majd az USA-ba (a családját otthagyta, mert őket nem engedték be).
Tény: Önéletrajzi regényéből ezen szégyenfoltok jórészét kihagyta.
Tény: A román népbíróság halálra ítélte háborús bűnökért és gyilkosságért. Távollétében az ítéletet nem hajthatták végre.
Tény: Az amerikai állam nem adta ki a román hatóságoknak. (Miért is segítettek volna egy ellenséges kommunista államnak?)

Nos, aki kicsit utána néz, az kevés utánajárással cáfolni tudja ezeket a meglehetősen visszataszító vádakat. Aki nem akar utánanézni, annak leközölnék egy részletet Wass Albert: Átoksori kisértetek című remekéből.

„A betegségnek egy másik formája az, amit nemzeti szocializmusnak neveznek. Ezekben az emberekben több gyűlölet van s ezért több gyűlöletet termelnek ki magukból.” „S végül ott van a betegség legveszedelmesebb formája, melyben a gyűlölet tünetei annyira elhatalmasodtak, hogy már nem az egyenlőség és átlagosítás megteremtéséről van szó, hanem az erősek, tehetségesek és kiválók teljes kiirtásáról és megsemmisítéséről.”

Aki a nemzeti szocializmust "betegségként" emlegeti, azt bajosan nevezném nácinak. Pont. A vádak teljesen alaptalanok.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr251061457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilts 2009.04.12. 20:42:10

Wass Albert a magyarság-és főleg az erdélyi magyarság-egyik legjelentősebb alkotója.
Aki meg hitelt ad a partizáninfó szavának, annak csak annyit tudok mondani, hogy megérdemli magát...

Hobbitlány 2009.04.13. 11:26:13

Úúú, csak az elmúlt fél percben hatszor moderáltam a leírnivalómat...
Érzékeny téma, aki ismer (v járt már a blogomon), tudja.
1. kíváncsi lennék, hogy honnan szedhette a cikk írója (nem olvastam el, csak az általad beollózott részletet - semmi kedvem egy ilyen oldal találati számát növelni) a roppant "éles elméjű" és "pontos" megállapításait.
Remek következtetéseit meg már nem is említem (ld. 4. "tény").
Mondjuk nem értem, hogy kinek/kiknek (dehogynem) lesz jobb napjuk attól, hogy mocskolnak valakit, akit román irodalomtörténészek is méltatnak...
Talán vissza kellene menni az általános iskolába, gyakorolni kicsit a szövegértést, hogy esetleg megértsék, amit egy értelmes ember írt, nem csak beletukmálni a szájukba rágott vagy másoknak a szájába rágni vágyott baromságainak a tömkelegét.
Azt hiszem itt hagyom abba...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.04.13. 18:15:51

Ismét igazolva látom kedvenc elméleteimet (a hülye ellentéte is hülye, kevés a neutronbomba, a szélsőségek összeérnek, újra be kéne üzemelni az uránbányákat, stb.). A kedvencem talán a "A náciktól két vaskeresztet is kapott, azt meg nem osztogatták mindenkinek, csak a legelvetemültebbeknek." Mert ugye Rommel az egy mocsok rohadék volt, akárcsak a tengeralattjáró-parancsnokok (Lüth és Topp) vagy a vadászpilóta-ászok (Galland és Hartmann)...

Raizen31337 2009.04.14. 19:06:21

Egyetértek az uránbányákkal! Kell a fűtőanyag és addig is fogy a szemét!
süti beállítások módosítása